Kultúra

2023.07.20. 14:30

Szekkók budikkal és budik nélkül – Tóth Norbert Jánossomorján állított ki

Tóth Norbert zalaegerszegi képzőművész munkásságából láthatnak ízelítőt azok, akik augusztus végéig ellátogatnak a jánossomorjai Glázer-Kozma Galériába. A „Szekkók budikkal és budik nélkül” című tárlat a 2006 és 2022 közötti, szekkó technikával készült festmények szűkebb keresztmetszetét mutatja be.

Mozsár Eszter

A jánossomorjai tárlatot Németh Attila győri festőművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe

Forrás: ZH

A magángaléria vezetőit – Glázer-Kozma Edit festőművészt és Glázer Norbert műpártoló vállalkozót - régóta ismeri az egerszegi művész, évekkel ezelőtt egy alkotótelepen barátkoztak össze.

- Örömmel tettem eleget a felkérésnek, az a tér csodálatosan mutatja be életemnek ezt a korszakát, majdhogynem összefoglalja, „lezárja” azt. A szekkó nagyon régóta, évezredek óta használt murális technika, melynek során a freskókkal ellentétben száraz vakolatra készítjük a festményt. Ezután egy restaurátortechnika segítségével leválasztjuk a falfelületről, majd hordozható táblaképpé alakíthatjuk – tájékoztatott Tóth Norbert, aki a napokban sem unatkozik, a hétvégéig tartó bajai művésztelepen alkot.

Részlet a Szekkó budikkal és budik nélkül című tárlatról

A 14. Caffart Nemzetközi Művésztelepen már harmadszor vesz részt az egerszegi képzőművész. Az alkotóközösségnek a bajai Eötvös József Főiskola ad helyet. Minden résztvevő az aktuális témáján dolgozik általában, így Norbert az MMA-ösztöndíjas „Csinált városok” című, valamint még az előtte elnyert krakkói-ösztöndíjas projektjéhez készít vázlatokat. Május végén részt vett a nagykanizsai Ludvig Nemzetközi Művésztelepen is, ahova ugyancsak évek óta visszajáró vendég. S az alkotói kiruccanásoknak ezzel nincs vége, augusztus első két hetében a dél-balatoni Szóládra utazik. A nemzetközi Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency a tavalyihoz hasonlóan tizenöt, magyar és külföldről érkező képzőművésznek ad alkotási lehetőséget. Rekordszámú pályázat érkezett az idei felhívásra, ami jelzi a művésztelep dinamikus bővülését és egyre jelentősebb nemzetközi elismertségét. A több mint 150 jelentkező közül szakmai zsűri választotta ki a résztvevőket, köztük az egerszegi képzőművészt.

A 14. Caffart Nemzetközi Művésztelep idei résztvevői, balról a harmadik Tóth Norbert

Végül még egy információ, Norbertnek egy medvékről szóló, három darabból álló sorozata szerepel a Szombathelyi Képtárban nemrég nyílt, a Westwerk Egyesület Bloomsday programjában szervezett Urban animals című csoportos kiállításán. A téma ezúttal a velünk élő állatok, illetve a „háziállat” újraértelmezése volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!