Szorgalmasak, rátermettek a diákmunkások

2023.07.20. 11:30

Jogosítványra, vagy a főiskolai életre gyűjtenek, de van, aki félreteszi nyári keresetét

Idén nyáron is van lehetőségük a diákoknak munkát vállalni a települési önkormányzatoknál. Júliusban és augusztusban is segíthetnek a hivatal életének mindennapjai­ban, de a közterületek rendezésében szintén nagy segítséget nyújthatnak. A nyári diákmunka program népszerű a kistelepülések körében, az önkormányzatok a Zala Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási osztálynál pályázhattak, hogy hány fő foglalkoztatására kaphatnak bértámogatást.

Zaol.hu

Pintér Éva, Joós Rebeka és Pintér Petra Újudvaron vállalt diákmunkát

Fotó: Szakony Attila

Újudvaron, mint azt Jakab Sándor polgármester elmondta: júliusban és augusztusban egyaránt 4-4 diákmunkás, 16 és 25 év közötti nappali tanulmányokat folytató fiatal vállalt 4 órás munkát az önkormányzatnál.

– Három lány és egy fiú érkezett, ők az elmúlt napok hőségriadós időszakaiban rövidített munkaidőben dolgoztak – mondta a polgármester. – A lányok könnyebb fizikai munkát kaptak, a felületek csiszolását követően festettek, takarítottak és a termelői piac környezetét tették rendbe. A fiatalember nagyon ügyes és a falugondnokkal és a karbantartóval együtt motoros fűkaszával dolgozik a temetőben. Aztán a jövő hónapban három fiú mellett egy lány érkezik, így a közterületeink ápolására még nagyobb hangsúlyt fektethetünk. Jól is jön a segítség, hiszen mindössze két közmunkásunk van, a fiatalok munkabírása pedig kitűnő. Öröm, hogy jönnek, hiszen felgyorsítják az idénymunkákat és számukra is jó kereseti lehetőség, s újudvariként a településükért sokat tehetnek.

Az újudvari lányok a termelői piacnál lévő kút faszerkezetének festését készítették elő. Pintér Éva, Pintér Petra és Joós Rebeka szerint jó érzés, hogy itthon dolgozhatnak. Minden feladatot szívesen elvégeznek, eddig semmi megerőltető munkát nem kaptak.

Újudvaron diákmunkások festik a termelői piachoz szorosan kötődő kút faszerkezetét, balról Pintér Éva, Joós Rebeka, Pintér Petra
Fotó: Szakony Attila

Hasonló véleményen voltak az eszteregnyei hivatalban dolgozó lányok is. A 16 éves Balogh Jázmin Olimpia, a Piarista-iskola tanulója alig várta, hogy dolgozhasson és gyűjthessen egy kis zsebpénzt a nyárra. Persze érdekelte a munka világa, az irattárban számítottak rá, igyekezett odafigyelve, precízen dolgozni.

A 21 éves Simon Regina az eszteregnyei hivatalban eltöltött diákmunka után döntötte el, hogy a fővárosi Budapesti Gazdasági Egyetemen pénzügy és számvitelszakon tanul tovább. Öt éven keresztül dolgozott az önkormányzatnál, s örült, hogy beleláthatott a munkákba, ami elindította az úton. Kicsit szomorú, hogy jövőre már nem lesz ott, de izgatott is, hiszen szakmai gyakorlatot kell teljesítenie valószínűleg egy másik hivatalban.

– Az idén négy diák jelentkezett munkára, akik nagy segítséget jelentettek – mesélte Kele Lajos polgármester. – A fiatalokat egyfajta felelősségre tanítja a hivatali elfoglaltság. A lányok kivételesen nagy segítséget nyújtottak, odafigyeltek az elfoglaltságaikra, így jövőre is várjuk a diákmunkások jelentkezését.

Eszteregnyén az önkormányzat épületében a hivatali munkába nyert betekintést Balogh Jázmin Olívia (balról) és Simon Regina
Fotó: Szakony Attila

Kerkabarabáson a kormány által 2023. június közepétől ismételten meghirdetett nyári diákmunka munkaerőpiaci program keretében négy fiatalt foglalkoztat az önkormányzat három héten át. Ez idő alatt bértámogatás jár számukra. A programot 16–25 éves, nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók számára hirdették meg.

Paál István polgármester elmondta, hogy Kerkabarabáson negyedik éve fogadnak diákokat nyári diákmunkára, a négy foglalkoztatott közt van olyan, aki már harmadjára jelentkezett ezen a nyáron. A fiatalok jogosítványra, főiskolára gyűjtenek, vagy félreteszik munkájuk anyagi gyümölcsét.

–  Jó ez a kezdeményezés, az önkormányzat számára nagy segítséget jelentenek a diákok – mondta Paál István. – Közreműködtek a faluban a művelődési ház udvarának rendbetételében, segítettek a temetői fűnyírásban és a Zala­baksára vezető út mentén az úgynevezett felső buszmegállónál található útszéli kőkereszt felújításánál is.

Kerkabarabáson, a felújított keresztnél a diákok, Hancz Boglárka (balról), Szigeti Gergő, Csrenkovics Kristóf és Tompa Natália
Fotó: Korosa Titanilla

Lentiben a városi könyvtárban kapcsolódik be a napi feladatokba Tóth Eszter és Szekeres Anita. Lapath Gabriella, az intézmény vezetője elmondta, számukra is jól jön, hogy a két fiatal három héten át a segítségükre van.

– Nagyon ügyesek a lányok, bekapcsolódnak a könyvek feldolgozásába, például ellátják a kiadványokat leltár- és tulajdonbélyegzővel, illetve a kézműves-foglalkozásokon is részt vesznek, segédkeznek a gyerekekkel való munkában. Közben belelátnak az intézmény működésébe is, megtanulnak egyes folyamatokat, így mikor a munkavállalás elé kerülnek, el tudják majd dönteni, hogy könyvtári feladatokat szeretnének-e végezni, avagy nem.

– Jelentkeztem az önkormányzatnál, ahol tájékoztattak, hogy az óvodában, a bölcsődében, illetve a könyvtárban van lehetőség nyári diákmunkára, és az utóbbi volt a legszimpatikusabb – mondta Tóth Eszter, míg Szekeres Anita alapból a könyvtárt nézte ki, hisz ismeri az intézményt, a könyvtárosokat, rendszeres látogató itt. Mindketten jól érzik magukat az intézményben, a munka is érdekes és jól jön a zsebpénz-kiegészítés.

Szekeres Anita (balról) és Tóth Eszter a könyvtárban, Lentiben
Fotó: Korosa Titanilla

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!