Veszélyes is lehet

2023.07.11. 11:00

Így védekezzünk a hőség ellen

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így ennek figyelembevételével tervezzük a teendőinket.

Arany Gábor

Forrás: pexels.hu

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Az idejüket vízparton töltők fürdőzés előtt hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe! Ügyeljünk a kánikulai napokon a fokozott vízfogyasztásra. Lehetőleg ne fogyasszunk kávét, alkoholt, magas koffein- és cukortartalmú üdítőket és zsíros ételeket.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet a napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban még percekre sem. Ha valaki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A kánikulai napokon a hűsítő eső után is egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 3800 tűz volt a szabadban, ezekben az esetekben kilenc ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott területen nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül. A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!