Hangulatos környezetben

2023.07.17. 06:50

Dombérozózáró Szilvágyon

A településhez tartozó Nagyhegyen tartották vasárnap a Göcseji Dombérozó zárórendezvényét. A hangulatos környezetben a helyi tündérkerttel és a boronafalu pince-présházakkal is ismerkedhettek a látogatók finom falatok, vagy egy pohár bor mellett.

Korosa Titanilla

Miközben a látogatók a megtekintették Pincemúzeumot és Pincegalériát Takáts Eszter (j) és párja feleltek a hangulatos muzsikáért

Fotó: Korosa Titanilla

Péntek Katalin, Szilvágy polgármestere köszöntötte a rendezvényen megjelenteket, mely egyben a dombérozó záró eseménye, illetve a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkertek Hálózat programja is volt. Péntek Katalin elmondta, hogy a kultúrpajta program keretében négy rendezvényt tartanak Szilvágyon, melyek során az érdeklődők amellett, hogy jól érzik magukat megismerhetik például a Pincemúzeumot és a Pincegalériát. Egy esemény van még vissza, szeptemberben a Szilvafesztivál.

Köszöntötte a megjelenteket Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos is és arról szólt, a Göcseji Dombérozó programsorozatának 10 napján 23 településen közel 100 programot kínáltak a szervezők és méltó helyre került a befejezés, oda, ahol található egy tündérkert, melyben őrzik az utókornak a régi magyar gyümölcsfafajtákat. Fontos - hangsúlyozta a politikus -, hogy a régi tudást átörökítsük a gyermekeinknek, hogy megtanulják azt, amit az édesanyák, édesapák tudnak, legyen a sütés, főzés, savanyítás, növénytermesztés, állatgondozás. 

-Nagy feladatunk van, hisz ez a tudás kezd kikopni, de látunk jó példákat - mondta Vigh László. - Szilvágyon például a 200 éves boronafalu pincéket igyekeznek megmenteni a hegyen, melyek óriási építészeti értékek. Az önkormányzatnak már három ilyen épülete van, az egyik éppen felújítás alatt. 

Péntek Katalin és Vigh László a boronafalú Pincemúzeumnál 

Magai Ágota, a dombérozó ötletgazdája, főszervezője az idei programsorozatot értékelve elmondta, hogy már a Göcseji Dombérozó kezdésekor lehetett érezni, hogy az idei programsorozat más lesz.

-Mindig voltak látogatók az eseményeken, de most valami megváltozott - mondta Magai Ágota. - A falvakban magukénak érezték a rendezvényeket a helyiek, többen érdeklődtek közülük, mint az előző években és mellettük nagyon sok messziről jött ember látogatott el Göcsejbe, ez mindegyik programon megfigyelhető volt, illetve az is, hogy a hagyományok mellett az értékes művészetekre van igény.

Mint mondta, érdekes dolgot tapasztalt, a göcseji falvakból az utóbbi évtizedekben sokan elvándoroltak a boldogulást keresve, máshol alapítottak családot. Az ő gyermekeik, unokáik pedig most visszajönnek a dombérozó eseményeire köszönhetően a programsorozatot övező nyilvánosságnak. Talán ezáltal ezek a családok visszatalálnak Göcsejbe, keresik majd a kapcsolódást, ami sokat jelentene a népesség és a gazdaság szempontjából is. 

A továbbiakban zenés előadók játszottak hangulat muzsikát, ehető és mérges gombákról tartott tájékoztatót és bemutatót dr. Illyés Zoltán biológus és gombaszakértő, majd megtartották a Göcsej Totó sorsolását.

A Göcseji Dombérozó véget ért, de a szervezők készülnek már az őszi Aranyló Göcsej programjaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!