Szíve vágya volt, hogy gyógyíthasson

2023.07.01. 08:00

Az egészség természetes útján – Körmöczi Péter és a gyógyítás mélyebb dimenziói

Számtalan emberrel találkozunk életünk során, de csak néhányan képesek arra, hogy különleges hatást gyakoroljanak ránk.

Józsa Zsuzsa

Körmöczi Péter természetgyógyász

Fotó: Józsa Zsuzsa

Egy szkeptikus barátnővel és több, mint fél éve fennálló egészségügyi „nyavalyámmal” érkeztem Alsópáhokra Körmöczi Péter természetgyógyászhoz. Amikor az ember először látogat ilyen helyre, sok koncepciója van arról, mi történik majd ott. De amit elképzelt, az biztosan pont nem fog; ellenben azzal, amire addig nem is gondolt... Amint beléptem Péterhez, már kérdezés nélkül mondta, melyik szervemmel van a probléma, és bevallom, arra sem voltam felkészülve, hogy fél órával később egy ágyon fekszem, testem tele hatalmas tűkkel, miközben Péter két poén között olyan hihetetlen pontos leírást ad rólam és a barátnőmről, amit jobban mi magunk sem fogalmazhattunk volna meg. Teljesen jogosan merülnek fel bennünk azok a kérdések, hogy „Mi? Hogyan?” Merthogy annyira ijesztően részletes és személyre szabott leírást kaptunk, mely hallatára bizony, még egy szkeptikus is elbizonytalanodhat…

Pétert mindig is vonzotta a természetgyógyászat

- 1992 óta foglalkozom energetikával. Az agykontrollal kezdődött, ami reiki szellemgyógyászattal folytatódott. A nagy áttörést a gyógymasszőr végzettség megszerzése jelentette 1999-ben; onnantól kezdve 6 évig a hévízi kórháznál dolgoztam, ahol a 6000 masszázskezelés hozzásegített ahhoz, hogy egy nagyobb fokú emberismeretre tudjak szert tenni. A természetgyógyászat mindig vonzott, a Magyarországon elérhető tíz természetgyógyászati ágazat közül nyolcból van szakvizsgám most, illetőleg folyamatban van még jelenleg egy vizsgám - mondta Péter.

Szinte mindenféle egészségügyi problémával fordulnak hozzá

- Rengeteg babaprojektes páciensem van. Már négy számjegyű az összehozott babák száma azon pároknál, akik azért jöttek hozzám, mert nem sikerült a fogantatás. Gyakran keresnek fel szív - és érrendszeri, valamint légzőszervrendszeri megbetegedésekkel is. Egyedül a tüdőt érintő TBC és a pszichiátriai megbetegedéseket nem tudom fogadni, ezen betegségek nem a mi kompetencia körünk.

Számos technikát ismer, de csak a leghatékonyabbakkal dolgozik

- Szeretem az egyszerű és célravezető módszereket. Sokféle technikát megismertem, de mindig azokat tartom meg, amelyek a leghatékonyabbak. Az akupunktúra, addiktológiai eljárás és a gyógynövényterápia úgy gondolom, a mindennapi működés alapját képezi. A gyógynövények mindig a szívügyem volt, a fitoterápia, a gyógyszerészet és a gyógyszerészeti kémia mindig nagyon vonzott. Mondhatni, a kémiához van speciális affinitásom, iszonyat gyorsan tanulok ilyen jellegű anyagokat.

Több, mint 50 különböző szakmával rendelkezik

- Amikor megtudtuk, hogy az OKJ meg fog szűnni, a feleségemmel versenyezni kezdtünk, ki tud több szakmát összegyűjteni. Ötvenet sikerült, amiből harmincöt szakmát három év alatt sikerült megszerezni. Ennek az eredménynek persze ára is volt: szinte az összes szabadidőnket feláldoztuk az eléréséért.

Péter gyógyítása szájról - szájra terjedt

- Általában 1 hónapra előre tudok csak szabad időpontot adni. Volt, hogy már reggel 5 órakor fogadtam a betegeket, és este 23 órára még érkezett hozzám páciens. Most már rövidített napokat tartok, általában reggel 6 órakor kezdek – mesélte nevetve.

Amikor van egy kis szabadideje, szívesen kertészkedik és olvas. Ez utóbbit pedig mindenkinek tanácsolja: Popper Pétertől bármit nagyon jó szívvel ajánl olvasásra, ahogy egy Weöres Sándor fordítást is:

- Úgy gondolom, a taoizmus az, ami a magyar hitekkel rendkívül mértékben összeegyeztethető; ezt filozófiaként is lehet működtetni, nem kell, hogy vallás oldalról közelítsük meg. A taoista filozófiát bárki beépítheti az életébe. Ott a természettel való harmóniára való törekedés a leginkább jellemző. Én Weöres Sándor Tao te King fordítását szoktam használni, szerintem az értelmezhető a legjobban számunkra. 

Itt pedig, meg is osztotta velünk kedvenc sorait:

„Örök az ég és örök a föld. Azért örök az ég s a föld, mert nem önmagukért élnek, ezért nem fogy belőlük az élet. Éppígy a bölcs: hátrahúzódik, ezért halad, nem őrzi magát, ezért megmarad. Így van: saját érdeke nem űzi sose, ezért teljesül saját érdeke.”

Péter nagyon szeret olvasni, saját házi könyvtára lenyűgöző. Egyik célja, hogy azokban a témakörben, melyekben jártasságot szerzett, tankönyveket írjon. 
Fotó: Józsa Zsuzsa

A 2013-ban Év Természetgyógyásza címet kapott Péter mindig saját maga tesz javaslatot a kezelési módszerekre, nincs olyan, hogy a páciens mondja meg, mit szeretne. A visszajelzések alapján pedig a betegek 80%-os javulást tapasztalnak. Ez a szám pedig rendkívül figyelemre méltó.

Szíve vágya volt, hogy emberekkel foglalkozhasson és gyógyíthasson

Ez a hivatástudat és elkötelezettség pedig mindenki számára érzékelhető, aki felkeresi őt. S legyen szó a találkozás alkalmával bármekkora tűszúrásról, vagy épp a csontok „finom” megmozgatásáról – az ember egyszerűen érzi, hogy jó kezekben van. 

S hogy Péter vajon tényleg belénk lát –e, vagy rendelkezik valami megmagyarázhatatlan szuperképességgel, netán valahányadik plusz érzékkel, nem kérdeztem. Azt hiszem, a gyógyulások szempontjából ez lényegtelen információ. Nem kell, hogy mindent tudni akarjunk. Olykor elég, ha csak bizalmunkat adjuk, ha hiszünk valamiben, és átéljük az adott pillanatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!