2023.07.11. 20:00
A kánikulában így is segíthetünk magunkon
Napok óta 30 fok feletti értékeket mutatnak a hőmérők, extrém kánikulát tapasztalunk, ráadásul szerda éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben. Fontos, hogy ilyenkor mit eszünk, iszunk, mert ennek az időszaknak az átvészelését a bevitt tápanyagok milyensége és nagyságrendje nagyban befolyásolja.
Forrás: pexels.hu
Mindenekelőtt vizet fogyasszunk, illetve magas nedvességtartalmú táplálékokkal is fenn lehet tartani a hidratáltságot – hívja fel a figyelmet elöljáróban Monori Krisztina. A dietetikus szerint a zöldségek, gyümölcsök, krémlevesek és a könnyed nyári ételek mind-mind jótékonyan hatnak a szervezetünkre. Vízből 2-2,5 litert igyunk, a megfelelő mennyiséget a vizelet átlátszó színe mutatja. Ne várjuk meg az erős szomjúságérzetet, tartsunk magunk előtt egy félliteres üveget, melynek tartalmát - vagy legalább a felét - óránként igyuk meg.
A gyümölcsök esetében Monori Krisztina az idényjellegűeket javasolja, köztük a barackot, dinnyét és a nyári almát. Amíg van a bogyósokból, érdemes azokból is vásárolni. Ezek ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, amik a bőr és a nyálkahártyák egészségére jótékony hatást gyakorolnak. Belőlük ízletes, üdítő turmixok is készíthetők.
Kifejezetten ajánlott a narancssárga színű zöldségeket, gyümölcsöket enni, mert a bennük található karotinok a bőr épségét védik. Ez különösen fontos, hiszen sokan sokat napoznak.
Nyáron többen isznak alkoholt is, például fröccsöt, ám e mellé mindig társítsanak megfelelő mennyiségű vizet. A víz enyhíti az alkohol dehidratáló hatását és az emésztőrendszer is könnyebben feldolgozza. A szakember tanácsa még, hogy jóllétünk érdekében kerüljük a cukros folyadékok, energiaitalok bevitelét.