Miénk itt a tér

2023.06.22. 14:00

Elfelejtett vendéglátóhelyeink – „Fizetek főúr, volt egy feketém” – Omnia

1973. május 15-én 10 órakor nyílt meg a Széchenyi téren az Omnia Kávázó, amely a nyitás után már tizenöt nappal 35 ezer forintot forgalmazott, átlag két kiló kávét főztek le a kis üzletben a naponta megforduló mintegy 600-700 vendég részére.

Nagy Betti

Az Omnia Kávézó 2008 júniusában, Pezzetta Umberto fotója

Bár a Zalai Hírlap 1972. szeptember 17-ei számban az újságíró még kételkedett, hogy életképes lesz-e az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat által a mozi palotában, az egy szoba-komfortos lakásból átalakított Omnia-szalon, ahol különleges cukrászsütemények, extra és méregdrága külföldi cigaretták, delikátesz nyugati italok – skót whisky, Napoleon-konyak, Cesar Vinjak és társai várják majd a dolgozókat. Mivel, kávét lehet fogyasztani a két lépésre lévő Csemege áruházban, vagy az ugyancsak lépésnyire levő Bárány, vagy a Pontház presszóban, de főznek kitűnő feketét a közeli Mézes Mackóban. A Belfegorral szemközti csemegeüzletben pedig nagy választék van kávéfélékből.

Az Omnia kávézó azonban életképes lett, és 2008 júniusában megünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. A jubileumi ünnepségen elhangzott, hogy ez az egyetlen kereskedelmi egység Zalaegerszegen, amely a nyitás óta azonos helyen, azonos profillal tevékenykedik. Takács András, aki 2005 januárja óta vezette a vendéglátóhelyet elmondta, a fogyasztói íz annyiban változott, hogy a vendégek szeretik a választékot, legtöbben talán a csokoládés-tejszínhabos kávét kedvelik, míg korábban a klasszikus szimpla vagy dupla kávét keresték. Egy azonban nem változott: a vendégek többsége a kora reggeli, vagy a déli órákban látogatják az Omniát.

A Zalai Hírlap 2013. május 16-ai lapszáma pedig beszámolt az üzlet negyvenéves jubileuma alkalmából tartott ünnepségről, ahol megjelent az üzlet első tulajdonosa, Pusztai Imréné Terézia is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!