Egészség a konyhából

2023.04.30. 17:02

Pajzsmirigy alulműködése van? Fogadja meg a zalai dietetikus tanácsát!

Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, ha a pajzsmirigy nem tud annyi hormont termelni, amennyire a szervezetünknek szüksége lenne.

Józsa Zsuzsa

Képünk illusztráció / pixabay.com

- Tünetei szerteágazóak, szinte minden szervrendszerünkre hatással van. Ha állandó fáradságérzet, rossz közérzet, bőrszárazság, hajhullás, székrekedés, alacsony pulzus, indokolatlan testsúlynövekedés, hideg végtagok vagy memóriazavar jellemzőek a mindennapokban, akkor érdemes felkeresni egy belgyógyász endokrinológust, aki a laborvizsgálatokkal tisztázni tudja a gyanút. Mivel a tünetek elég általánosak, ezért mindenféleképpen orvos segítségét kérjük a diagnózis felállításához, aki elrendelheti a gyógyszeres kezelést - javasolja Gellén-Kiss Szilvia dietetikus.

Táplálkozással sokat segíthetünk a tünetek csökkentésében

- A táplálkozással segíthetünk állapotunk javításán. A betegségben szenvedőknek zöldségeken, gyümölcsökön és sovány húsokon alapuló étrendet kellene követniük. De az étkezéssel kapcsolatos javaslatok egyik legfontosabb eleme, hogy együnk több zöldséget. Ez a fogyásban is segít, hiszen a legtöbb zöldség alacsony kalóriaértékkel és szénhidráttartalommal rendelkezik. Ilyen például a leveles zöldségek (spenót, salátafélék), paprika, paradicsom, retek, tökfélék. 

Gellén-Kiss Szilvia dietetikus

- A szelén is fontos a betegségben szenvedőknek, táplálékaink között a brazil dió és a tonhal húsa tartalmazza a legtöbb ilyen vitamint. Nagy szerepe van a táplálkozás útján bevitt jódnak is, melyet többnyire konyhasó vagy jódozott ivóvíz formájában vihetünk be a szervezetünkbe. 

- Sok esetben jótékonyan hat a gluténmentes étkezés is. Ez főleg akkor hatásos, ha autoimmunfolyamat eredménye az alulműködés. Glutént tartalmaz a búza, rozs, árpa és a zab (ha nincs feltüntetve a gluténmentesség). A rizs és a kukoricán túl is van élet, a gluténmentes álgabonák közül ilyen például a köles, hajdina, quinoa vagy az amarant. Célszerű ezeket is bevezetni az étrendünkbe - tanácsolja a dietetikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!