Ismeretterjesztő

2023.01.08. 19:00

Falutörténeti túrát tartottak Lovásziban

Vasárnap ismeretterjesztő falutúrára hívta a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület a település és annak története iránt érdeklődőket.

Korosa Titanilla

A túra résztvevői a helyi Sóhajok hídján

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Hűség és hazaszeretet emlékműhöz, a temetővel szemközti parkba várták a túrázókat, a helyszínen Jánosi Ferenc helytörténész, a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület elnöke, Lovászi ma élő legjobb ismerője köszöntötte a megjelenteket és belefogott a falu történetének ismertetésébe. 

- A település ma három részből áll, részei az ős-Lovászi, illetve Kútfej, a kettő közé pedig beékelődik az olajipari lakótelep  magyarázta. - Lovászi 700 éves évfordulóját tavaly ünnepeltük, egy 1322-es oklevélben említik először, de a történelemmel foglalkozók szerint több száz évvel idősebb a falu, ahol királyi, fejedelmi szolgálónépek laktak, lótenyésztéssel foglalkoztak, és feladatuk volt, hogy a királyt lovakkal ellássák. Kútfej is szerepel ezen az oklevélen, ez a település a török korban kihalt.

A középkori visszatekintés után a helyszín következett, ahol a Hűség és hazaszeretet emlékmű azoknak a helyieknek, környékbelieknek állít emléket, akik 1919-ben kiűzték innen a délszláv betolakodókat. Ezzel szemközt található a több mint 200 éves temető, valamint az egyesület által felújított Szent Család-szobor. Szintén az egyesület jóvoltából a közelben látható egy Mária-szobor is, melyet egy tölgyfán helyeztek el vitrinben, ennek története a második világháborúra vezethető vissza. 

A túra innen a ma kis Lovászinak nevezett falurész, az ősi Lovászi felé vezetett a kápolnáig, majd egy mezei úton haladtak tovább a résztvevők az 60-as évekig működő koromgyár irányába, onnan a kútfeji haranglábig. A török korban elnéptelenedett falut Hetésből telepítették be újra, a beköltözők hozták magukkal kultúrájukat és építették a harangtornyot a 19. század elején.

Innen a Kankalin-tanösvényen a régi mészégető érintésével a lakótelep felé folytatták az utat, majd a Sóhajok hídján áthaladva az olajiparhoz köthető, a MAORT-időszak emlékeit vették sorra, köztük a templomot, a strandot, a tekézőt, szó volt a régi jégveremről, valamint a magyar Maginot-vonalnak nevezett védelmi rendszerről, hiszen több bunker is található a faluban. A kirándulás során a résztvevők számára kiderült, hogy a településen számos olyan helyszín van, melyek jelentőséggel és történettel bírnak. Útközben több sztorit, kedves, vagy tragikus történetet is felelevenített Jánosi Ferenc a falu múltjából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!