Rendhagyó témazáró

2022.12.12. 20:00

Rómeó és Júlia - kétszer drámapedagógiai irodalomóra a Zrínyi Miklós Gimnáziumban (galériával)

Kihangosított rendhagyó irodalomórára voltak hivatalosak hétfőn 13 órakor a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium növendékei, tanárai és a vendégek az iskola földszinti, belső erkéllyel rendelkező aulájában.

Arany Horváth Zsuzsa

Előtérben Ruzsics Bálint és Langstadler Mira mint Rómeó és Júlia, jobbra hátul Karáth Anita

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Történt ugyanis, hogy A 7.N és a 10.A  osztály tanulói épp ugyanazzal a világirodalmi művel foglalkoztak az elmúlt hetekben, méghozzá Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiájával. További egybeesés, hogy mindkét osztálynak Karáth Anita a magyar nyelv és irodalomtanára, akinek így módja nyílik a két korosztály számára az életkori igények szerint, a nekik megfelelő módon feldolgozni az ifjú szerelmesek tragikus történetét.

Mint a tanárnőtől megtudtuk, a diákok két intenzív hetet töltöttek Rómeóval, Júliával és a dráma többi szereplőjével, ennek nyomán színpadi díszlet- és jelmeztervek, makettek, várostérképek, plakátok születtek, sőt, volt, aki focicsapatot állított össze a két veronai ősellenség család (Montague és Capulet) tagjaiból. Az olvasónaplók, darableírások mellett ezek a tárgyak láthatók az aulába készült kiállításon. Karáth Anita azt kérte a szemlélőktől, úgy nézzenek a tárlat darabjaira, mint afféle témazáró dolgozatra.

A két osztály diákjai speciális keresztmetszetet adtak a reneszánsz kori szerelmesek sztorijából, amelyet Hosszu Laura Ilona saját prológusa foglalt össze, majd a legendás báli jelenetet idézték fel a korabeli öltözetekbe bújt diákok. Rómeót Ruzsics Bálint, Júliát Langstadler Mira alakította az alkalmi táncparketten, a zenei "lelkiismeret" Ferenczi Beatrix volt. Az összefoglalót, amely a két főszereplő halálának okait és családjaik tanulságait beszélte el, Karát Anita írta, Buzu András adta elő. A záróképben felhangzott az azonos című, Gérard Presgurvic álta írt, nálunk 2004-ben bemutatott  musical legkedveltebb, legtöbbet hallgatott száma, a "Lehetsz király"  című dalbetét, amelynek magyar szövegét a zalaegerszegi születésű Galambos Attila írta. A közönség elismerését az erkélyről aláhulló papírszívecskék voltak hivatottak jelképezni. 

A Zrínyi Miklós Gimnázium tanárai és tanulói évről évre jelentkeznek a megszokott tanórai rendtől eltérő, a tananyagot kreatívan bemutató iskolai eseményekkel, ezek sorát Karáth Anita is szeretné tovább folytatni, egyelőre még nem döntöttek arról, mi legyen a következő kötelező irodalmi mű, amely hasonlóan sokrétű összefoglalót kap. Szóba jöhet a Candide a francia Voltaire-től. A hagyományos megoldásokat kiegészítő, drámapedagógiai eszközöket használó feldolgozás segíti a 21. század fiataljait abban, hogy közelebb kerüljön hozzájuk a többszáz évvel ezelőtt született művek mára is érvényes mondandója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!