Helyi életstílus

2022.10.13. 06:50

Ehető vagy mérgező? Őszi gombateríték a lábunk alatt

A zalai erdők ebben az időszakban rengeteg gombával ajándékoznak meg bennünket. Megannyi fajta bukkan elő a falevelek közül, a fűszálak mellől és még a faágak között is utat találnak a fény felé törve.

Benedek Bálint

Világító tölcsérgomba

Forrás: ZH

Ebből a kivételes kínálatból kaptunk ízelítőt nemrégiben nagykanizsai olvasóinktól, akik ehető gombákat éppúgy fényképeztek, mint mérgezőt. Talán utóbbiak extrém megjelenésükkel jobb „fotóalanyoknak” tűntek, azonban a lábosba valók közül is találtak szépeket.

Cserfőné Holló Magdolna Zalakarosban talált szép példányokat, Molnár András dél-zalai kirándulásai és túrái során örökített meg gombákat, míg az ugyancsak a környéken hajolt le a természet ajándékaihoz Szalainé Mónika Mercedes és Szalai Szilveszter.

Forrás: ZH

Minden esetben, ha gombát találunk szakértőhöz kell fordulni. Gál Sándor gombaszakellenőr az idei kínálatról és a veszélyekről beszélt.

– Az elmúlt három hét alatt rengeteg eső esett, ami kedvez a gombák előbukkanásának, különösen a rizikék fordultak termőre – mondta. – Nincs nagy mennyiség, a talaj mélyebb rétegei eléggé szárazak. Zalakaros és Zalamerenye környékén kötött talajon vargányából gyenge termést regisztráltunk, s nagyjából „lefutott”, vagyis eltűnt. Az ehető sárga rókagombának kedvezett az időjárás, sötét trombitagombát jelenleg is lehet találni, ahogy a gyűrűs tuskógomba szintén megtalálható, ahogy az őzlábgomba ugyancsak jól terem.

Lucfenyvesi rizike
Forrás: ZH

Hozzátette: viszont a mérgezők közül eléggé sok gyilkos galócát, párducgalócát és egyéb más olyan fajt, aminek fogyasztása komoly problémákat okozhat. A gombatétel vizsgálatakor gyilkos galócát, vagy annak a mérgéhez hasonlót találnak az ehető fajták mellett, akkor meg kell semmisíteni a teljes tételt. Erre azért van szükség, mert a lemezből, a tönkből törhetnek le olyan darabok, ami mérgezést okozhat.

– A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján megtalálható a szakellenőrök névsora – folytatta. – Nagykanizsa térségében a Vásárcsarnokban szintén meg lehet vizsgáltatni, de akár telefonos egyeztetésen keresztül megoldható a tételes átnézés. Ezt a rövid, néhány perces eljárást a rutinosabb erdőjáróknak is tanácsoljuk, hiszen az egészség a legfontosabb. Például a múlt héten nagyobb mennyiségű sárguló csiperkét kaptunk, ami mérgező és az egészen meg kellett semmisíteni. Ettől függetlenül senkit sem tartunk vissza, gyűrűs gombákból, trombitagombából és galambicából még lehet találni, de az autóból jól látható őzláb gomba is még elérhető erdeinkben.

Gál Sándor kiemelte: a gombagyűjtést az erdőtörvény szabályozza, melyben a napi, személyenként gyűjthető mennyiség kettő kilogramm. Fontos, hogy ez a tétel kereskedelmi forgalomba nem hozható, ahhoz különféle engedélyekre, vállalkozói vagy őstermelői igazolványra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!