Staféta

2022.04.08. 07:00

A tévében látta először a sárkányrepülést a nagykanizsai Tóth László "Kályhás"

Minden héten, péntekenként jelentkező régi-új rovatunkban a kanizsai sportélet legendás alakjait, ismert személyiségeit, edzőit, versenyzőit, játékosait kérjük arra: idézzék fel a helyi sportélet legemlékezetesebb pillanatait, gondoljanak vissza egy-egy sportszerű momentumra.

Benedek Bálint

Tóth László

Forrás: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Legutóbb Nádasi Tamás, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub elnöke a stafétát Tóth Lászlónak "Kályhás" a nagykanizsai sportrepülő egyesület egykori szakosztály vezetőjének adta tovább, arra kérve, hogy elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.
 

A kanizsai férfi 1976-ban a televízióban látta a "Kisfilmek a nagyvilágból" című sorozatot, ahol a sárkányrepülést mutatták be. Annyira lenyűgözte a sportág, hogy utána a lehetőségeket kereste miként próbálhatja ki. Három évvel később értesült arról: egy társaság elkezdte a gyakorlásokat. Azonnal csatlakozott hozzájuk és mezőgazdasági fólia felhasználásával megépítette az első gyalogsárkányt. A környéken Nagybakónak kínált ilyen lehetőséget, s a kopasz dobról repültek, nagyon élvezték. Néhány évvel később elindult a motoros ultrakönnyű repülők időszaka, 1984-ben már Tóth Lászlónak is lett gépe. Nagykanizsáról Szombathelyre, ahogy a repülősök mondják "szárnyon" ment el, ami komoly teljesítmények bizonyult. Örökre beleszeretett a repülésbe, soha nem hagyta végleg abba, bár egyelőre nem tervezi, hogy a levegőbe emelkedjen.

 

- A gyalogos repülés korszakából megannyi történetet őrzök - mesélte. - Nyaranta a kanizsai szakosztály tagjaival és mindannyiunk családjával egy hétre az Eger melletti hegyen sátoroztunk. Sokan összegyűltünk, repültünk, a gyerekek figyeltek bennünket, ezek mindig kellemes élmények voltak, s sokat hozzáadott a tapasztalatszerzéshez. Igazán ott lehetett megtanulni a levegőben szárnyalást, mely aztán meghatározta a motoros korszakra való könnyebb átállásunkat.

 

Tóth László "Kályhás" a stafétát Mátyás Auguszta olimpiai bronzérmes kézilabdázónak adta át. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!