1995 óta alkotja szép tárgyait

2022.03.31. 13:00

Wegroszta Zoltán faragásaiból nyílt kiállítás a palini iskolában

Wegroszta Zoltán fafaragó népi iparművész gyönyörű alkotásaiból nyílt kiállítás a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön Wegroszta Zoltán míves alkotásaival

Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

Az alkotó 20 domborfaragását (táblaképeket) és 43 népi mesterséget ábrázoló szobrát hozta el a kiállításra, melynek megnyitóján Kustor Zsófia Ágnes intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd Lengyák István galériavezető pedagógus ismertette az alkotó munkásságát. Mint elmondta: a nagykanizsai születésű faipari mérnök Wegroszta Zoltán élete nagy részében a fával, annak megmunkálásával, védelmével foglalkozott. Bár a fafaragás mindig is érdekelte, rendszeresen csak 1995 óta alkotja szép tárgyait. Mesterének az egykor Pusztaszentlászlón élt erdészt, Horváth Ferencet tekinti. Mint a Nagykanizsai Fafaragó Egyesület és a Zalai Vadász-alkotók Egyesületének tagja, domborfaragásaiban, szobraiban a pásztorfaragások formavilágát, a népművészet hagyományait igyekszik követni. Ezért alakjai néha kicsit elnagyoltak, esetlenek, de éppen ezért bájosak, kedvesek, mozdulataikkal érzelmeiket és a szobrász gondolatait mindig pontosan visszatükrözők. Wegroszta Zoltán ezzel a sajátos formanyelvvel tudatosan éri el, hogy alkotásai a zalai és más pásztornépek fafaragási hagyományainak hűséges és stílusőrző továbbörökítői legyenek. Munkáiban átütő erővel érzékelhető természet- és emberszeretete, vonzódása a letűnt korok embereinek természetközeli élete iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!