Ormányos medvék

2022.03.27. 15:00

Bemutatkoznak a zalaegerszegi állatotthon lakói – 10.rész (videó)

Ma Vacakkal és Mizuval, az ormányos medvékkel ismerkedhetünk meg

Forrás: Fehér Márk/zaol.hu

Az ormányos medvék előfordulása:

Dél-Amerikában, Kolumbiától és Venezuelától délre egészen Uruguayig és Észak-Argentínáig honos. Mindenféle erdőben megtalálható, az őserdőtől a folyami erdőkön át a hegyi erdőkig, egészen 2500 méteres magasságig. Elterjedtsége miatt nem védett.

 

Forrás: Fehér Márk/zaol.hu



Kinézetük:

41-67 cm hosszú melyhez hozzájön a 32-70 cm hosszú farka. Testtömege 2 kilogrammtól egészen 7,2 kilogrammig terjedhet. Szőrzete a vörösbarnától a szürke színig változhat. 

 

Forrás: Fehér Márk/zaol.hu



Életmódjuk:

A mosómedve közeli rokona, életmódja azonban különbözik tőle. Leginkább az erdős területeket lakja, egyaránt ügyesen mozog a fákon, a talajon és úszni is képes a vízben. A farka a fákon az egyensúlyozást segíti. Az emberlakta településeket is felkeresi, gyakran guberál a szemétlerakó helyeken. Többnyire nappal aktív, ilyenkor folyamatosan keres, kutat és szimatol táplálék után. Kedveli a bogyókat, gyümölcsöket, gombákat, rovarokat is. A gyümölcsökért a fák tetejére is felmászik és zsákmányát szimatolva a kövek alatt is keresi. 
A nőstények és utódaik 10-20 fős szigorú hierarchiájú csoportokban élnek, a hímek azonban a szaporodási időszak kivitelével magányosak. Vészjelzésük hangos ugatásból és csettintésből áll. Leginkább óriáskígyók, ragadozó madarak, rókák, kutyák és nagymacskák vadásznak rájuk.

Videónkban tekintsék meg az ormányos medvéket:
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!