Frissen Zalából

2021.12.05. 13:00

Tippek a karácsonyi nagytakarításhoz

December közeledtével igazán előtérbe kerülnek a takarítóeszközök is, mert bizony mindenki szeretné, hogy karácsonyra tisztán ragyogjon a ház!

FMH/BHA

Elsőként talán fókuszáljunk kicsit a konyhára, és ott a kis és nagy gépeinkre, illetve a vizes­blokk állapotára, ami többnyire sajnos nem mentes a vízkőtől. A gépeinket akár újszerű állapotúvá is varázsolhatjuk, illetve a csaptelep vízcseppnyomainak eltüntetéséhez is használhatjuk a jól bevált ecet, szódabikarbóna és citromlé mesterhármas keverékét!

Bosszantó, amikor végre nekiállunk takarítani, kinyitjuk a szekrényajtót, és meglátjuk, hogy nincs otthon tisztítószerünk. Ekkor kereshetünk alternatív szereket, amelyeket fel tudunk használni! Például egy tubus fogkrémmel is tudunk varázsolni, ugyanis a csapokat és a vasaló talpát is olyan csillogóvá tudja tenni, mintha új lenne! Aztán nagy hasznukra lehet a borotvahab is, ugyanis egyszerűen el tudjuk vele távolítani a tükrökről az ujjlenyomatokat. A fürdőszobában pedig ajánlott is ezzel pucolni, hiszen párataszítóvá válik a felület.

A borotvahab segítségével egyszerűen el tudjuk távolítani a tükrökről az ujjlenyomatokat Fotó: Stock

Következő tipp a sokak által kedvelt kóla használata, összetevőinek köszönhetően kiváló a WC takarításánál, de például a tepsik és serpenyők rendbetételénél is. Csak öntsük a tisztítandó felületre, hagyjuk ott dolgozni 1-2 órán át, majd öblítsük le. A mikrosütőben bizony nagyon sokszor találkozhatunk zsíros foltokkal, azokat úgy tudjuk a legkönnyebben eltávolítani, ha egy tálba teszünk 1 dl ecetet és 1 dl meleg vizet, majd az ebbe belemártott szivaccsal áttöröljük a mikrót.

Ott vannak még a hűtő polcai is, amelyeket mindig kicsit nehézkes kitakarítani, mert egyenként ki kell szedni, aztán lemosni. Azonban ha fóliával bevonjuk a polcokat, akkor sokkal könnyebb lesz takarítani, mivel a szennyeződések könnyebben lejönnek a fóliáról. Kissé időigényes a konyhaszekrények kipakolása, pedig azok takarítása sem elhanyagolható. Akiknek nincs sok konyhai eszközük, gyorsan áttörölhetik a szekrény polcait egy nedves ruha segítségével.

Ne feledkezzünk meg a lefolyókról sem... Ha a lefolyót rendszeresen kitisztítjuk, kizárhatjuk a kellemetlen szagokat és megelőzhetjük a dugulást is! Végül eljutunk az utolsó fázishoz, a padló feltakarításához: elsőre alaposan porszívózzunk ki minden sarkot, felületet, a felmosóvízbe tegyünk ecetet, illetve szódabikarbónát, ugyanis ezek a szerek természetesek és nagyon hasznos segítőink a takarításban.

Ezek is érdekelhetik