Frissen Zalából

2021.12.11. 16:00

Fűszerek a csészében: mutatjuk a legjobb recepteket!

Ünnepeink elképzelhetetlenek gasztronómiai élvezetek nélkül. A különféle nemzetek karácsonyi konyhája csakúgy változatos, mint az italkínálata. Ezúttal a nedűk világába teszünk kitérőt, remélve, hogy a cikk végére már kellően kedvet kaptunk ahhoz, hogy feltegyük a teavizet forrni, illetve keverjünk magunknak előzetes kóstolónak egy koktélt.

Mozsár Eszter

A kiskanalat egy illatozó fahéjrúd is helyettesítheti.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Talán nincs is olyan szeglete a világnak, ahol ne kedvelnék a teát, legyen az fekete, fehér, zöld vagy vörös, gyümölcsös, esetleg gyógynövényes. Ha karácsony, akkor pedig óhatatlanul előkerülnek a jól ismert, az ünnepi hangulatot idéző fűszerek is, amivel a hétköznapi italunkat varázsoljuk télivé. Milyen jó érzés, amikor a napi rutint megszakítjuk a kollégákkal néhány percre, hogy egymásnak ajánljuk a legújabb trendi teákat vagy barátainkkal beülünk egy presszóba, s a forrón gőzölgő téli tea felett vitatjuk meg a világ dolgait.

A készen kapott téli teakeverékek választéka nagyon gazdag, ám ízlésünknek megfelelően akár saját magunk is készíthetünk igazi karácsonyi italt, sőt, szeretteinket meglephetjük a saját magunk által gyártott különlegességgel.

A leggyakrabban használt, telet idéző fűszerek és gyümölcsök a következők: szegfűszeg, fahéj, kardamom, ánizs, gyömbér, borsmenta, szerecsendió, vanília, alma, körte, citrusok, datolyaszilva, grá­nát­alma. Ezeket tehát számtalan variációban használhatjuk ízlésünknek megfelelően.

S most álljon itt egy karácsonyi fűszeres teakeverék receptje: egy-egy csomag csipkebogyó-, hibiszkusz- és feketebodza-tea, 2 evőkanál kandírozott narancshéj, almaszirom, 2 evőkanál durvára őrölt mandula, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál szegfűszeg, 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék. A hozzávalókat összekeverjük, majd celofánzacskóba vagy kis befőttes üvegbe töltjük. Érdemes egy hetet várni, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

Végül néhány alkoholos karácsonyi koktél receptje, amiket bárki elkészíthet az otthoni bárpult tartalmából. A Téli erdők melege elnevezésű italhoz szükségünk van 4 cl Jack Daniel’s Honey mézes likőrre, 1 cl vanílialikőr­re, saját készítésű redberry-teakeverékre (fekete tea, fahéj, szegfűszeg, citromlé, málnalekvár), valamint erdei gyümölcsökre a díszítéshez. A teát elkészítjük a fűszerekkel, lekvárral, majd leszűrjük. Az alkoholos italokat pohárba töltjük, és a forró teával felöntjük.

 

A Nordic Espresso hozzávalója 4 cl vodka, 2 cl presszókávé, 1 cl cukorszirup és narancs. A cukorszirupot martinis pohárba töltjük, a kávét és a vodkát összerázzuk, majd a szirupra öntjük, a pohár szélére negyed narancsszeletet helyezünk.

A hideg észak után Spanyolországot idézzük meg a Karácsonyi sangriával, amihez szükséges 1 üveg vörösbor, 1 üveg cider, 2 vékonyra szelt klementin (mangó és narancs keveréke), 2 szeletelt alma, fél csésze gránátalma, 1 csésze áfonya és fahéj a díszítéshez. Összekeverjük a hozzávalókat, majd jéggel és fahéjjal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!