Frissen Zalából

2021.11.07. 07:00

Csicsóka, a cukorbetegek gyógynövénye

Nálunk akkor indul az őszi időszámítás, amikor virágba borul a csicsóka (Helianthus tuberosus).

Fincza Zsuzsa

A csicsóka aprócska virága nem érlel magot, a gumójával szaporítható Fotó: Fincza Zsuzsa

Fotó: Picasa

Nem könnyű észrevenni, mert a lósznya, gyakran 3 méter magas növény a tetején a kerti margarétánál alig nagyobb, mini napraforgóvirágokat produkál. Azokat is csak dekorációs célból, mert magot nem érlel, persze lehet, hogy csak azért, mert a fagy miatt erre kevés az esélye. Igaz, megvan nélküle, elvégre a gumójával könnyen szaporítható. Amit egyébként önszorgalomból is megtesz, képtelenség ugyanis kiásni az összes földi bogyóját, s ha egy darabka a talajban marad, az tavasszal vígan kihajt és sokasodik, ezért mondják: ha valaki egyszer befogadja a csicsókát kertjébe, onnét többé ki nem irtja – szerintem ez azért eposzi túlzás, én ki tudnám utálni, de nem akarom. Olyannyira nem, hogy az idén meg is ünnepeltük befogadásuk 15 éves jubileumát. Másfél évtizede történt, hogy diabétesszel küzdő családtagunk érdekében kunyeráltam pár gumót a harmadik szomszédtól, akkor olvastam, hogy a cukorbetegek is bátran ehetik.

A csicsóka aprócska virága nem érlel magot, a gumójával szaporítható
Fotó: Fincza Zsuzsa

Édeskés íze ellenére sem okoz vészes vércukor-ingadozást, napi fogyasztása sem emeli a vércukorszintet, ráadásul kalóriaszegény, ami szintén fontos, hiszen a 2-es típusú cukorbetegség többnyire az elhízást kísérő anyagcsere-betegségek következménye.

A gyógynövénylexikon ennél is többet mond: a csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetünket arra, hogy öngyógyító tevékenységének a maximumát érje el. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és a táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek. Szív- és érrendszeri betegségek esetén is alkalmazható. A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 deci narancslébe. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és alkalmazható a rákterápiában is. Cukorbetegség esetén az inulin, mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli.

Mint az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, vízhajtó tulajdonságokkal is bír, segít a vese, a húgyúti rendszer betegségeinek kezelésében, jó hatással van az ízületi problémákra, gyógyítja az artrózist, a reumát. A csicsóka leve csökkenti a gyomornedv savasságát, ezzel a gyomorhurut, a gyomorfekély kínjait is enyhíti. Gazdag kalciumtartalma erősíti a csontszövetet, segít megelőzni, illetve mérsékelni a csontritkulást. Erős antioxidáns, amely véd a stressz hatásaitól, semlegesíti a nehézfémeket, antibakteriális, immunstimuláló, gyulladáscsökkentő hatása van, javítja a látást. Természetes probiotikum, segíti legyűrni a fertőző betegségeket, finoman tisztítja a májat, az epehólyagot. A másik, szinte legnagyobb jótéteménye prebiotikus hatásában rejlik. Antibiotikumos gyógykezelés után egy hetes csicsókakúrával mi magunk rendbe hozhatjuk az emésztőrendszerünket. Az ételallergiában szenvedőknek is segít, már egy fél tyúktojásnyi csicsókával bevitt inulin képes megtisztítani a bélflórát és megszüntetni az allergiás tüneteteket.

A csicsóka gumója 70-75 százalék szénhidrátot, 2 százalék fehérjét, 0,2 százalék zsírt, 2,5 százalék növényi rostot, ásványi anyagokat, nyomelemeket: káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket és szelént tartalmaz. Vitaminokban – B1-, B2- és C-vitamin, béta-karotin – sem szűkölködik. A húsmentesen táplálkozóknak fontos, hogy hatféle esszenciális aminosavat is tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!