Frissen Zalából

2021.10.24. 07:00

Amigurumikat készítenek a zalaegerszegi könyvtárosok

Bár a nagy- és kiskereskedelem szinte ontja a játékok, plüssök garmadáját, nincs annál szebb és maradandóbb ajándéktárgy, mint a saját kézzel készített termék. Karácsonyhoz közeledve az egész család számára találunk ötletet és készíthetünk meglepetéseket a nemrég indult zalaegerszegi Amigurumi klubban, ahova mostantól bármelyik kedden csatlakozhatnak a horgolni vágyók.

Mozsár Eszter

A könyvtárosok mellett egyre több olvasó is szívesen látogatja a keddi klubfoglalkozást, ahol a szakirodalom tanulmányozásán túl külföldi oktatóanyagokat is megtekintenek

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Elsőre talán nem, de utólag belegondolva annyira kézenfekvő, hogy a József Attila Városi Tagkönyvtár munkatársainak nem kellett messzire menni a szakirodalomért.

Az ügyes kezű hölgyek csupán leemelik a polcról a kézimunka-kiadványokat, letelepednek egy asztal köré, kipakolják a már kész vidám állatfigurákat, mesehősöket, a színes gombolyagokat és horgolás közben megbeszélik az élet nagy dolgait. Volt egyszer egy kiállítás a bibliotékában, ahol az itt dolgozók mutathatták meg tehetségüket az olvasóknak. A kollégák akkor egymásra is rácsodálkoztak, hogy a szabadidőben ki mivel foglalatoskodik. Így körvonalazódott az Amigurumi klub ötlete Dávid Zoltánné Mónika vezetésével, aki több pólófonalas kosárkákat, karácsonyi kellékeket hozott az akkori tárlatra.

A könyvtárosok mellett egyre több olvasó is szívesen látogatja a keddi klubfoglalkozást, ahol a szakirodalom tanulmányozásán túl külföldi oktatóanyagokat is megtekintenek
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Érezhető a családias hangulat, a hölgyek egymást kérdezgetik, hogy biztosan jó helyre bökték-e a horgolótűt, mennyit kell szaporítani vagy a mintát hol kell szűkebbre venni.

– Most kisebb szívecskét horgolunk, de később egy karácsonyi manó fog a fonalakból megszületni – mutatja az asztalon heverő alapanyagokat Mónika, a klub vezetője. – Régóta horgolok és szerettem volna megosztani azt a tudást, amit az évek alatt autodidakta módon elsajátítottam könyvekből, internetről, videókból. Az angol és orosz oktatóvideók különösen sokat segítettek. Remélem, hogy idővel egyre népszerűbb lesz a textilmunkák, nem utolsósorban az amigurumik szeretete. Első ránézésre bonyolultnak tűnhet a fej, a kezek, lábak vagy az állati részek megformálása, pedig nem. Szinte csak rövid pálcával dolgozunk, szaporítással és a szemek fogyasztásával jön ki a forma. Egyetlen nehézség, hogy számolni kell, tehát figyelünk a pontosságra. Nagyon sok konkrét minta található, de bátran kísérletezhetünk, tervezhetünk magunk is bábokat. Például az egyik zöld, hangyára emlékeztető figurám egy kétdimenziós kép alapján született. Némi gyakorlással könnyen térbe ültethető a rajz, a fénykép.

Kakas és hangya
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Gyurkóné Marton Beáta leginkább a patchworktechnikában otthonos, ám lánya ihletésére elkezdett horgolni. Szóba kerül, bizony érdemes a minőségi alapanyagot megvásárolni, hogy a kész figurának tartása legyen. A klubban pamutfonallal dolgoznak, de kedvelik az újrahasznosított gombolyagokat is.

A városi könyvtár munkatársa, Nagy Anikó eredetileg férfiruha-készítő. Mai napig is készít gobelinképeket, hímez terítőket, a horgolás azonban eddig még kimaradt az életéből, ám most nagy örömmel ült le a többiek mellé játékfigurákat készíteni. Az egészségügyben dolgozó Kóta Erika saját bevallása szerint teljesen újonc. Régóta rendszeres könyvtárlátogató, egy alkalommal megakadt a szeme a bejáratnál ülő figurákon. Horgolni anyukájától tanult, a minta leolvasásában már itt a klubban segítettek.

Fontos a jó minőségű fonal
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Keresztury Dezső VMK közelében lakik Magyar Istvánné, aki gyermekkora óta kézimunkázik. Ő már a klub előtt készített ilyen bájos játékokat, de úgy érzi, a csoportos foglalkozáson még mindig tanul valami újat.

Az orrot, szájat hímezni lehet vagy filccel egészíthetjük ki a formákat. A kitöméshez poliészter tömőanyagot használnak legtöbbször, de a környezettudatosabbak választhatnak akár terményeket is.

A lelkesedést mutatja, hogy a tervek szerint karácsony után is találkoznak a kézimunkát kedvelők, a pólófonalakból ugyancsak változatos termékpaletta készíthető: dobozkák, tálcák, szőnyegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!