Frissen Zalából

2021.10.16. 09:00

A szőnyeg láthatatlan “lakói” komoly veszélyt jelenthetnek az egészségünkre

Sejtelmünk sincs róla, hogy a lakásban található szőnyegek mennyi láthatatlan kórokozóval lehetnek tele, amik komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Szabó András szakembert kérdeztük, mire kell odafigyelnünk és mit lehet tenni ellene.

Józsa Zsuzsa

Szabó András szakember

- A szőnyegek rengeteg kéretlen „lakót” rejtegethetnek. Többnyire a port, amit – hiába a rendszeres porszívózás a legextrább porszívókkal – csak beletaposunk a mélyébe, de házilag nem tudunk onnan kiszedni. Egyéb foltok lehetnek az étel-italtól eredőek, a bababüfi, sáros cipő általi szennyeződés és még sorolhatnám.

Ezeken kívül ami a legnagyobb problémát jelentheti az, ha nem cselekszünk időben házi kedvenceink rossz szokásai miatt. Ez főleg a vizelet, amit ha nem kezelünk időben, akkor végleg roncsolhatja az anyagot. Lehet nem marja szét, de hiába mindenféle profi vegyszeres kezelés, a szag sajnos megmarad. Ilyen foltoknál, baleseteknél azt tudom tanácsolni, hogy egyből hívják a szakembert! Ő biztosan nem tudja egyik napról a másikra fogadni ( hacsak nincs szerencséjük), de addig a folt helyét napi szinten kezeljék. Folyamatosan nedvesítsék vegyszeres vízzel az anyagot, amíg a szőnyeg el nem ér a szakemberhez. Így még megmenthető szobánk éke. És itt van a rengeteg élősködő, mint például az apróbb bogarak, poratkák, hajszálak, kutya- macskaszőrök.

Képünkön egy félig megtisztított szőnyeg, ahol jól látható a különbség. Fotók: zaol.hu

A kórokozókat ugyan nem látjuk, ettől még számos egészségügyi problémát okozhatnak

Sokan szenvednek allergiás betegségekben, amelyeket főleg a házi por idéz elő. A szőnyegek pedig hiába szépek, de sajnos ezen ellenségek gyűjtőhelyei.

A rendszeres porszívózás nem elég.

Erre azt szoktam mondani, hogy a ruhánkat sem szárazon tisztítjuk. Azoknak is kell a mosás ugyanúgy, mint a szőnyegeknek. Azt tapasztalom, hogy nagyon sokan próbálkoznak otthon különböző, a reklámokban fellelhető sajátos módszerekkel nekilátni a szőnyegtisztításnak. Gondolok itt a divatosnak számító úgynevezett száraz-poros tisztításra, aminek igazából sok értelme nincs, épp a fentebb említett okok miatt.

Képünkön Szabó András

Ahol gyermek van, ott különösen figyelni kell a szőnyegek rendszeres tisztítására

Gyermekeknél, ami leginkább betegségeket válthat ki, az a szőnyegfelület mélyében lerakódó kutya, illetve macskaszőr. Ezeket aztán pláne nem lehet házi praktikával megoldani! Még ha nagy nehezen el is tudjuk távolítani a szőrök 80%-t, de utána fertőtlenítő vegyszeres kezelést kell alkalmazni.

A gyerekeknél különösen fontos a szőnyegek rendszeres tisztítása.

Volt olyan kuncsaftom, akinek gyermeke durva porallergiában és asztmás betegségben szenvedett, de a szobájában a legvastagabb padlószőnyeg volt leterítve. Ilyenkor magam ellen beszélek ugyan, de inkább azt javasoltam, hogy számolják fel a szőnyeget és legyen csak simán parketta. Azóta a gyerkőcnek otthon nincsenek ilyen jellegű problémái – mesélte a szakember.

Évente egy alkalommal mindenképp érdemes szakemberhez fordulni

18 éve foglalkozom szőnyegtisztítással, így azt tudom tanácsolni, hogy minden évben legalább egyszer tisztíttassák ki szőnyegüket. Ha viszont valaki allergiás a porra, vagy háziállata van, akkor félévente ajánlatos megtenni ezt a lépést. Javaslom tehát, hogy legalább éves szinten tisztíttassák házuk, lakásuk egyik fő díszét, lehetőleg szakemberrel!

Fotók: zaol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!