Frissen Zalából

2021.09.26. 17:00

Folklór találkozó először – Kétnapos fesztivált rendeztek Egerváron

Első alkalommal rendeztek néptáncos és népzenei találkozót Egerváron. A kétnapos ingyenes „Fesztivár” szombaton a folklór jegyében telt, míg mindkét este a könnyűzene kedvelői szórakozhattak. Vasárnap elsősorban a gyermekeknek, családoknak kedveskedtek.

Mozsár Eszter, Gyuricza Ferenc

A Binkó Táncegyüttes kalatoszegi táncokkal érkezett a fesztiválra.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A nagyszabású programot a település részéről az Egervári Helytörténeti és Községszépítő Egyesület szervezte pályázati pénzből, apropóját pedig az adta, hogy idén ünneplik Egervár első írásos említésének 740. évfordulóját. A folklór találkozót, azaz az első Értéket tisztán elnevezésű fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma támogatásával hívta életre az Értéket Tisztán Egyesület.

- Megkeresésünkre közel 15 együttes, köztük táncosok, népzenészek, daloskörök érkeztek Zalából és a Muravidékről – mondta érdeklődésünkre Lipusz András szervező. – Örülünk, hogy ilyen patinás környezetben léphetünk fel, célunk a közösségformálás volt.

A Binkó Táncegyüttes kalatoszegi táncokkal érkezett a fesztiválra.
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Szombaton délelőtt ovisok ropták a táncot a színpadon, valamint ifj. Horváth Károly adott koncertet a Völgyi Bandával, ők először mutatkoztak be ebben a formációban. A fellépők között volt a Binkó Táncegyüttes is.

- Az együttes 8-9 éve alakult a Körtánc Alapfokú Művészeti Iskola egerszegi és városkörnyéki gyermekcsoportjaiból – tájékoztatott Kiss Norbert néptáncoktató, az együttes vezetője. – Egy táncegyüttes annyival komolyabb, mint egy csoport, hogy produkciókat, műsorokat, koreográfiákat kell létrehozni. Ehhez meg kell teremteni az alapot, a viseletet, a zenei kíséretet. Úgy érzem, sikerült elég frappáns nevet választanunk, a binkó ugyanis a zalai pásztorbot népies neve. Jelenleg huszon-egynéhány fő alkotja a csoport magját, akik szinte már mindannyian középiskolások.

A rendezvényen Gubinecz Ákos Határtalan férfiének címmel tartott lemezbemutató koncertet, s a Zala Megyei Népművészei Egyesület felvonultatta a Göcseji parasztpolgári viseletét.

Erős Attila gitáros (balról) és Pohl Mihály énekes a Lord zenekarból
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Szombaton este a közelmúltban megváltozott tagságú, immár új dobossal (Világi Zoltán) és új billentyűssel (Horváth Zsolt) dolgozó Lord zenekar adott koncertet. A mintegy másfél órás programot egy rövid időre megszakították, a zenekar frontembere, Pohl Mihály ugyanis vasárnap ünnepelte 67. születésnapját, így társai a színpadon is felköszöntötték az énekest. A Lord koncertje után az idén harmincesztendős zalaegerszegi Shabby Blues Band mutatta be műsorát, de vasárnapra is jutott könnyűzenei program, akkor az Irigy Hónaljmirigy lépett fel a várkastély udvarán felállított színpadon.

A kétnapos programon jótékonysági süteményvásárt tartott az Egervári Mesevár Óvoda és Mini Bölcsőde szülői munkaközössége, a bevételt az intézmény eszközvásárlására fordítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!