Szponzorált tartalom

2021.09.14. 14:11

A kendermag 7 használata

A kendermag évezredek óta az emberi táplálkozás része. Rendkívül fontos szerepe van az egészségünkre és immunrendszerünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt.

A kender és a kannabisz összetévesztése sokáig korlátozta az értékesítését, tiltólistára került, de a közelmúltban bekövetkezett változások legalizálták az ipari kender termesztését, és így a magok ismét megjelenhettek a kereskedelem kínálatában.

De mi is a kendermag, és miért sorolhatjuk a SZUPER ÉLELMISZEREK csoportjába?

A kender a bolygónk egyik legsokoldalúbb növénye. Egyszerűen, gyorsan termeszthető, és minden része felhasználható. A kendermagok a kender növény rügyében találhatók, a növény szaporodási folyamatának részei.

A történelem során segített az embereknek az éhínség során is túlélni a rossz időket. Az utóbbi időkben újra felfedezték csodás élettani hatását.

Az antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdag, többszörösen telítetlen zsírokat, és rostokat tartalmaz. Táplálóbb, mint a világ bármely ehető növénye. Magas fehérjetartalma, erős rostsűrűsége tisztítja emésztőrendszerünket , segít a méregtelenítésben.

A kendermag hatása szervezetünkre:

  • Hatással van a vérnyomásra, csökkenti, javul a szív állapota, egyensúlyban tartja a koleszterinszintet
  • Erősíti az immunrendszert -gyulladás csökkentő hatása van /az omega 6 és omega 3 olajok kiegyensúlyozott aránya 3:1/
  • öregedésgátló, antioxidáns hatása van testünkre
  • Hatása van a testsúlykontrollra, segít a tesúlycsökkentésében
  • Segít az izületi problémák megoldásában
  • Kiváló hatása van az emésztésre, fenntartja a gyomor,és bélrendszer egészségét az oldható, és oldhatatlan rostok jelenléte
  • segít a bőr és haj állapotának javításában
  • Mennyi a javasolt adagolás naponta?

    1-2 evőkanál kendermag elegendő naponta, hogy rendben tartsa szervezetét, de itt is mint a CBD olaj alkalmazásánál fontos a fokozatosság. Az első napokban csak 1-1 kávéskanálnyi maggal indítson, és fokozatosan emelje mennyiséget. Adjon időt a testének arra, hogy toleranciát alakítson ki az új, magas tápértékű étrend iránt.

    A CBD-t a növény virágából, leveleiből nyerik, nem a magjából, így ne számítson arra hogy ugyanazt a hatást éri el, mint a CBD olajjal.

    Hogyan használja, alkalmazza a kendermagot?

    Étkezésnél nagyon könnyű beilleszteni étrendünkbe.

  • Lehet önmagában fogyasztani, esetleg gyengén pirítva, ez az legegyszerűbb.
  • Készíthető belőle kendertej, ami akár a tehéntej helyettesítése is lehet a laktózérzékenyek, vagy a vegák számára.
  • Készül belőle kenderliszt, amit sütemények készítésénél is felhasználhatnak.
  • Kender fehérje port úgy állítják elő, hogy a kender magját mechanikusan őrlik, hő vagy vegyszerek használata nélkül.
  • A Kendercsokoládé gyártásánál is alkalmazzák.
  • De hidegsajtolással a Kenderolaj alapanyaga.
  • De a mindennapi étkezéseink alkalmával szórhatjuk szendvicsekre, salátákhoz, hideg szószokhoz, főzelékekhez, de levesekre, sültekhez is finom után szórással.
  • Egész kendermag

    A hántolatlan kendermag a világ egyik legtáplálóbb étele. Könnyen emészthető. Fehérje, esszenciális aminosavak és esszenciális zsírsavak forrása. Ez az egyetlen olyan élelmiszer, amely az összes szükséges tápanyagot biztosítja – az egyetlen olyan élelmiszer, amely elegendő az emberi test számára, és nem kell feltölteni egy másik táplálék forrással. Buddha állítólag csak kendermagot evett.

    Emésztési, bélproblémák esetén ajánlom, segíti a méregtelenítést, rosttartalma nagyobb mint a hántolt kendermagnak akár finoman megőrölve salátákba, szószokba, vagy enyhén pörkölve is nagyon finom. Kendertejet is szoktak készíteni belőle a tehéntej kiváltására. Sportolók is szívesen fogyasztják nyersen. A maghéj oldhatatlan rostot tartalmaz, amely a mindennapi étrendben erősen hiányzik.

    A hántolt kendermag

    Összetétele ugyanaz, csak természetesen kevesebb rostot tartalmaz, Könnyebben beilleszthető étrendünkbe, számtalan receptet lehet találni hántolt kendermag felhasználásával.

    A hántolt magvakat pörkölve, nyersen vagy sütve fogyaszthatjuk. Lágyabb textúrájuk miatt hozzáadhatók a kenyér receptekhez, tejtermék-pótlásokhoz, sütéshez és főzéshez, vagy édességekhez (sütemények, fagylaltok stb.). A glutén allergiában szenvedők a zsemlemorzsa helyettesítésére is használják őket!

    A Kendermag megfelelő tárolással akár egy évig is fogyasztható, de fontos, hogy légzáró csomagolásban, sötét hűvös helyen legyen tárolva. Életünk részének kell, hogy legyen ez a szuper élelmiszer.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!