Frissen Zalából

2021.08.16. 10:00

Hasznos tanácsok bőrünk nyári ápolásával kapcsolatban

A napozásnak több pozitív hatása is van szervezetünkre, lelkiállapotunkra. Viszont, mint sok minden másban, ebben is ajánlott mértéket tartani. Dr. Kiss Gyula, a lenti Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet bőrgyógyász főorvosa több hasznos tanácsot is adott bőrünk nyári ápolásával kapcsolatban.

Korosa Titanilla

Jó és rossz hatása egyaránt van a napfénynek

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Napfürdőzést követően a bőr kipirulhat, melegebb tapintatúvá válhat – mondta a szakorvos. – Ez néhány nap alatt megszűnik, és helyét egyenletes, több hónapig látható barnaság váltja fel. Ha túl hosszú ideig tart a napfürdő vagy erős a sugárzás, általános tünetekkel kísért hólyagos bőrgyulladás léphet fel. Az ilyen súlyos napégés után végleg megmaradó, szeplőszerű elszíneződések alakulhatnak ki.

Az általános ajánlás szerint az emberek többsége számára 20 és 30 közötti faktorszámú fényvédő elegendő védelmet nyújt, de az érzékenyebb bőrűeknek és a gyerekeknek ennél erősebbre van szükségük. A krónikus fénykárosodás szempontjából fontos UV A elleni védelemről a faktorszám nem nyújt információt, annak meglétét és erősségét külön kell figyelni a csomagoláson. A fényvédők csak megfelelő mennyiségben alkalmazva tudják hatásukat kifejteni.

Dr. Kiss Gyula
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A fényvédő hatás kialakulásához fél óra szükséges, és 2-3 óránként javasolt újra az alkalmazásuk megfelelő mennyiségben – folytatta –, de vannak bizonyos belső „fényvédők”, a béta-karotin, az A-, C-, E- vitaminok. Ezek erősítik a bőr védekezőképességét, óvják az egészséges sejteket. Béta-karotint tartalmaz a sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök és a sárga gyümölcsök. A fényvédelmet megfelelő ruházattal, fejfedővel erősíthetjük. A fürdést, napozást követően, a bőrünkre rakódott szennyeződés lemosását követően használjunk zsíros testápolót, arcunkra magas víztartalmú krémet.

Az erősebb napégés súlyosabb tüneteket is okozhat, kifejlődhet bőrrák, sőt a jóindulatú bőrelváltozások rosszindulatúvá válásában is szerepe lehet a leégésnek. A nagyon veszélyes festéksejtes rák, a melanoma gyakorisága az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett, hasonlóan a nem melanoma típusú bőrrákhoz. A legújabb adatok szerint Magyarországon évente 3 ezer új melanomás esetet diagnosztizálnak, és naponta egy beteg meghal emiatt. A bőrrák bármely korban, bárkinél kialakulhat, de nagyobb veszély leselkedik az 50 évnél idősebbekre, a szeplős, világos hajú és szemű, leégésre hajlamos bőrűekre, illetve azokra, akik többször szenvedtek napégést, akik sokat tartózkodnak a napon, akik szoláriumba járnak, akiknek volt bőrrák a családjában, vagy ötvennél több anyajegyük van. Veszélyeztetettek azok is, akiknek szabálytalan vagy nagyméretű vagy veleszületett anyajegyei vannak, szervátültetésen estek át, immunrendszerük gyengébb, vagy terápiás fénykezelésben részesültek.

Jó és rossz hatása egyaránt van a napfénynek
Fotó: Shutterstock

– Az időben felismert me­lanoma kezelhető, ezért fontos, hogy rendszeresen nézzük át a bőrünket, és forduljunk orvoshoz, ha vérzékeny, színét, nagyságát, jellegét változtató, vagy megsérült, begyulladt anyajegyet, a napozástól károsodott bőrt észlelünk, vagy egy újonnan keletkezett bőrképlet egy hónapon belül nem tűnik el nyomtalanul – hívta fel a figyelmet dr. Kiss Gyula.

A bőrelváltozások miatt már nem feltétlenül szükséges személyesen felkeresni a bőrgyógyászt, hiszen lehetőség van az ország egyre több pontján teledermatológiai ellátásra. Hazai fejlesztésnek köszönhetően a páciensek a „MedInnoScan” nevű applikáción keresztül, személyes konzultáció nélkül kérhetnek gyors és hatékony segítséget. Bőrtüneteikről az útmutatás szerint készített képeket szöveges megjegyzéssel kiegészítve továbbíthatják a bőrgyógyásznak. Az applikációnak köszönhetően csak a feltétlen személyes jelenlétet igénylő esetekben kell megjelenniük a betegeknek a bőrgyógyászati rendelésen – ezzel is minimalizálva a Covid–19-es vírusfertőzés és terjesztés kockázatát. Nagyon fontos, hogy a sürgős, pl. rosszindulatúságra gyanús eseteket gyorsan ellátják. A távbőrgyógyászati szolgáltatás már Lentiben, a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézetben is elérhető dr. Kiss Gyula bőrgyógyász főorvos által. A szolgáltatást a rendelőintézet ellátási területén élő betegek ingyenesen vehetik igénybe a rendelőben való megjelenés helyett. A mobilról feltöltött képek és a kérdőívre adott válaszok alapján a diagnózist és a terápiát a betegek e-mailben kapják meg egy-két napon belül. Ha gyógyszerre vagy gyógyhatású készítményre van szükség, a recept a „felhőbe” kerül, és a patikában a készítmény kiváltható. A távbőrgyógyászat a járvány idején segít, időt takarít meg a betegnek és orvosnak egyaránt. A rendelőintézet jelenleg heti maximum 18 pácienst lát el ebben a formában; ez a szám a későbbiekben emelkedni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!