Frissen Zalából

2021.08.01. 15:30

BODYART testmozgás: amikor az erő a tudatossággal találkozik

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik nagyon fontos alappillére.

Józsa Zsuzsa

Fotó: Horváth Petra

A mai világban többféle mozgásforma közül válogathat az, aki sportolni szeretne. Számos különböző lehetőség áll rendelkezésünkre, ilyen például többek között a BODYART.

Horváth Petra edzővel beszélgettünk arról, mit is jelent konkrétan ez a fajta mozgáskultúra.

„Amikor az erő a tudatossággal találkozik”. A BODYART tréning mozgásanyagát tekintve a jógából veszi a fő elemeit, melyekhez a gyógytornából, illetve a japán Do-In-ból ismert mozgásformákat is rendel. Mindehhez légzéstechnikát kapcsol, ezáltal biztosítva a teljes összhangot edzés és relaxáció együttes hatása között. Ezzel az edzésformával fejlődik az erő, hajlékonyság, állóképesség, kitartás és egyensúlyérzék, valamint türelmet és tudatosságot tanít. – mondja a szakember.

Horváth Petra egyből beleszeretett a BODYART mozgásformába. Fotó: Sebestyén Bence

Miért fontos, hogy az emberek hasonló testmozgást végezzenek?

Az emberi test felépítése alapján állandó mozgásra van “tervezve” amit a mai elfoglalt, kényelmes életünkben el sem tudunk képzelni. Ebből adódóan rengeteg tünet és probléma jelentkezik testünkben, ami egyértelműen a mozgásszegény életmódunknak köszönhető. A BODYART és az egyéb edzésformák egész sora arra hivatott, hogy ezt a hiányt pótolja.

Hosszútávú eredménye az emberi szervezetre azért univerzális, mert a gyakorlatai hatására ahol lazítani kell ott lazul, ahol meg erősíteni kell, ott feszesebbé válik a test.

Sok-sok változatos statikus és dinamikus gyakorlat ötvözésével érjük el, hogy a tréning az egész testet egyformán átmozgatja és vitalizálja. Nagyon jó látni, ahogy egy-egy szorgalmas vendégemnek már pár hét után megváltozik a tartása, hajlékonyabbá és koordináltabbá válik. Ezek pedig nagyon fontos dolgok a mindennapi életünkben, hiszen a testünk mindig velünk van.

Petra rendszeresen szervez ingyenes „nyílt” edzéseket, hogy az embereknek legyen lehetőségük megismerni és kipróbálni a BODYART mozgásformát. Fotó: Vizslapark / Sebestyén Bence

Pár alkalom is elegendő, vagy érdemes rendszeresen végezni?

A mozgás – legyen az bármilyen fajta – egy életmód. A BODYART-ra is igaz, hogy minél gyakrabban végezzük, annál érezhetőbbek az egészségre gyakorolt jótékony hatásai. Az a jó ebben a mozgásformában, hogy fiataltól idős korig biztonsággal végezhetőek a gyakorlatok, ezt bizonyítja, hogy a vendégköröm elég változatos összetételű életkorilag.

Zala megyében nem csak egyre népszerűbb ez a fajta mozgáskultúra, hanem sokan választják hivatásukként is.

Sok kedves edző kollégámról tudom, hogy szintén megszerezte a BODYART tréningek tartásához szükséges képesítést. Legnagyobb örömömre több vendégem is van, akik az óráim látogatásai után döntöttek úgy, hogy maguk is edzőként szeretnének dolgozni. Ők sokszor ajánlják másoknak ezeket a tréningeket, így mindig érkeznek új érdeklődők, sőt nem ritka, hogy akár a fővárosból is eljönnek hozzám egy-egy órára.

Hogyan lesz valakiből BODYART edző?

Amikor 7 éve életem első BODYART óráján részt vettem, rögtön beleszerettem a mozgásformába és elhatároztam, hogy ebben az irányban szeretném magam tovább képezni. Azóta is folyamatosan járok kiegészítő tanfolyamokra, hogy minél változatosabb órákat tarthassak vendégeim nagy örömére.

Az edzéseimnek mindig van kézzelfogható eredménye, kinek kellemes fáradtság, kinek izomláz. Az újonnan jövőkkel nagyon figyelmes vagyok, de nálam nincsenek “limonádé” alkalmak, mindig mindenki tudja, hogy edzeni, dolgozni jöttünk össze, nem pedig lötyögni! Ezért minden vendégemre büszkeséggel gondolok.

A szakember fontosnak tartja, hogy az embereknek legyen lehetőségük megismerkedni ezzel a mozgásstílussal. Aki kedvet kapott kipróbálni a sportágat, az megteheti díjmentesen augusztus 7-én, 9 órakor a zalaegerszegi Vizslaparkban. (eső esetén Ady utca 31.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!