Frissen Zalából

2021.07.20. 11:00

Madáritató készült Pákán

Horváth Csaba fazekas közreműködésével madáritató készítésére nyílt lehetőség a helyi könyv­tárban az elmúlt héten.

Korosa Titanilla

Horváth Csaba fazekas mutatta meg a gyerekeknek az agyagozás alapjait

Fotó: Korosa Titanilla

A program népszerű volt, tizennyolcan vettek részt rajta, felnőttek és gyerekek közösen. Cselenkó Vera pákai könyvtáros, közművelődési szakember a programmal kapcsolatosan elmondta, hogy a madáritató-­készítés ötletét a nyarainkat, főleg az ideit meghatározó hőség adta, amelyet nemcsak mi, hanem az élővilág is megszenved. Ezért a madarak és egyéb állatfajok vízlelőhellyel való támogatása kiemelten fontos ebben az időszakban.

Horváth Csaba fazekas mutatta meg a gyerekeknek az agyagozás alapjait
Fotó: Korosa Titanilla

– A foglalkozás keretében nem csupán egy kerti díszt szerettünk volna készíteni, hanem egy olyan tárgyat, amely funkcióval bír – mondta lapunk érdeklődésére Cselenkó Vera. – Az internetről letöltött, madáritatókról készült fotókból meríthettek ötleteket a résztvevők, és mindenki kedve szerint díszítette, varázsolta egyedivé a saját madáritatóját. Miközben sorra készültek a darabok, Csabától többet is megtudhattunk a fazekasmesterség eredetéről, a korongozás technikai alapjairól és egy, a kisinasokat toborzó rigmust is megtanított a fazekasmester a foglalkozás résztvevőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!