Frissen Zalából

2021.07.11. 19:52

Fertőrákos – Kőfejtő és barlangszínáz

Ezen a hétvégén motoros túránk egyik célállomása a fertőrákosi Kőfejtő és barlangszínház volt. A bejárat után a dombtetőn áll az acél emlékmű, rajta latin felirat: „A szükséges dolgokban egység, a kétségesekben szabadság, mindegyikben szeretet.” Európa újraegyesítésének szimbólumává vált a határáttörés, azaz 1989-es Páneurópai piknik. A békedemonstráción a vasfüggönyt áttörve több száz keletnémet menekült jutott át a szomszédos Ausztriába.

Mozsár Eszter

A kőfejtőből kialakított látogatóhelyen denevérbarlang található, a hegy gyomrában az ősi tengerfenék maradványait bemutató interaktív kiállítás. A hatalmas ősbálnák és cetek, csigák között barangolva fél óránként ismeretterjesztő film a barlang kialakulásáról és a kőfejtés történetéről. Tudták, hogy Bécs legtöbb műemléke, köztük a Művészettörténeti és Természettudományi Múzeum is az itteni mészkőből készült?

A Dohnányi teremben a Sopronhoz köthető zeneszerzők művei hangzanak fel, amúgy koncertek helyszíne. A kőfejtőben először 1937-ben Dohnányi Ernőnek köszönhetően csendültek fel operarészletek a különleges enteriőrben. A színházat 2015-ben újították fel uniós támogatással.

Képes összeállításunkból talán kedvet kapnak az olvasók egy fertőrákosi kiránduláshoz.

 

Sorozatunk előző része:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/radgona-rovid-tura-a-mura-partjan-5352635/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!