Biokertészet hókuszpókusz nélkül

2021.06.06. 07:00

Gyöngyvirág: a gyógynövények hercegnője

Búcsúzzunk e didergős tavasztól a gyógynövények hercegnőjével, a májusi gyöngyvirággal! Göcsej egyes vidékein nevezik Szent György virágának, másutt kakukkvirágnak, szelencének is, hivatalos titulusa Convallaria majalis. A spárgafélék családjába tartozik, de ez senkit ne bátorítson arra, hogy köretet készítsen belőle, a szépséges növény ugyanis erősen mérgező.

Fincza Zsuzsa

Csodás, de vigyázni kell vele, ugyanis mérgező

Fotó: Fincza Zsuzsa

Ami persze nem igazán meglepő, hiszen gyógynövény, méghozzá olyan erős drogokkal felfegyverkezve, amelyekkel már kis dózisban is halált okozhat. Felkent füvész­szakértők a medvehagymával kapcsolatban soha sem mulasztják el nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a levelét a világért se tévesszük össze a gyöngyvirág hasonló kinézetű, de mérgező lombozatával. Ettől amúgy különösebben nem kell tartani, ugyanis mire az illatos virág megjelenik, a kora tavasszal ébredő medvehagyma már takarodót fújt. A levelükön kívül másban a legkevésbé sem hasonlítanak, a gyöngyvirág ugyanis nem hagymás, hanem rizómás, aprócska fehér harangjaiból pedig sokáig virító piros bogyókat érlel.

Csodás, de vigyázni kell vele, ugyanis mérgező
Fotó: Fincza Zsuzsa

Megtaláljuk a virágoskertekben is, pedig eredetileg a tölgyerdők, nyirkos talajú ligetek vadóca. Zalai erdőkben is gyakori, Sopron környékén pedig órákon át barangolhatunk a gyöngyvirágtanösvényeken. Ott aztán igazán érvényes a „mindent a szemnek, semmit a kéznek!” szlogen, óvatos hozzáértők ugyanis alapos kézmosást javasol- nak, ha hozzáértünk a növényhez.

Jogos az óvatosság, az azért mégis bosszantó, amikor egyszerűen „lemérgesnövényezik”, vagy különböző irományokban a „legvonzóbb gyilkosnak” nevezik a gyöngy­- virágot, s emiatt sokan száműzik a kiskertekből. Kár nélkülöznünk szépségét és kellemes illatát, vegyük tudomásul és bánjunk vele akként, hogy nemcsak a legbájosabb, hanem az egyik legértékesebb és leghatékonyabb gyógynövényünk is. Aprócska laboratóriumában több mint harmincféle, szívre ható glikozidot állít elő, s bővelkedik a szaponinokban is. Régen a népgyógyászat a leveléből szívgyengeség, magas vérnyomás, fejfájás ellen, a gyöktörzséből az asztma kínjainak enyhítésére készített teát, ma már, pontosabban ismerve a növény hatóanyagait, óvatosabbak a javasemberek, s jobb, ha mi is inkább a háziorvosunkkal beszéljük meg a panaszainkat.

Szépséges virágunk gyógyító erejét a gyógyszeripar kellőképpen kiaknázza, készítenek medicinát a fent sorolt kórságok mellett epilepszia és érelmeszesedés ellen is. Szíverősítő, vizelethajtó gyógyszerek gyakori alapanyaga, mérgező gázok ellenszereként is felhasználják. A szépészeti ipar a szirmokból nyert illóolajokat parfümök, kozmetikai kencék illatosításához használja. Mi odahaza baj nélkül ízületi bántalmaink enyhítésére, sebeink gyógyítására maximum borogatást készíthetünk belőle. Ehhez 1 evőkanál apróra vágott gyógynövényt forrázunk le 3 deci vízzel, hagyjuk negyedórát állni, majd szűrjük le. Kizárólag külsőleg alkalmazzuk.

A gyöngyvirág könnyen szaporítható. Ültethetjük tavasszal, ősszel, árnyékos helyre, ahol azonban a nap egy-egy szakában napsütés is éri. A gyöngyvirágot sorokba szokás ültetni, legalább olyan mély lyukat készítsünk egy-egy tőnek, hogy a gyökérzetet teljes hosszában függőlegesen, visszahajlás nélkül el tudjuk benne igazítani, a hajtások pedig 1-2 centire a földbe kerüljenek. A talaj jó vízelvezetésű legyen, mert a pangó vízben a gumók elrothadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!