Frissen Zalából

2021.05.02. 16:00

Kábelekről készít keresztmetszetet Kovács Ferenc Lentiben

A városban élő Kovács Ferenc foglalkozása országosan is szinte egyedülálló. Több száz különféle műszaki kábel és sodrony keresztmetszetét készítette már el, főként bemutató célra.

Korosa Titanilla

Kovács Ferenc több száz típusú kábellel dolgozott már

Fotó: Korosa Titanilla

A nyugdíj előtt álló Kovács Ferenc évtizedeken át dolgozott Nagykanizsán, majd Lentiben a helyi olajipari gépgyárban. A kábelek, vezetékek bemutató célú megmunkálásával a 90-es évek végén kezdett el foglalkozni egy ismerőse révén.

– Kérdezte a barátom annak idején, hogy megpróbálnám-e ezt a tevékenységet. Láttam benne fantáziát – kezdte Kovács Ferenc. – Közben megszűnt a munkám a gépgyárban, és némi piackutatás után elmélyültem a kábelek világában. Sokféle van ezekből, például föld-, lég-, optikai, atomerőművi, telekommunikációs kábel, illetve hajókábel, tenger­alatti és bányákban használt. Ezekkel mind dolgoztam az évek során. A mintákon látszik a kábel belseje, minden réteg, amit a külső köpenyen belül elhelyeztek: árnyékolások, zavarszűrők és különféle vezetékek, amiket befűznek. Ezeket a koszorúkat meg kell mutatni arányosan, kidomborítva a fő részt, majd egy műanyag csőbe kerülnek, így lesz kész egy munkadarab. A legkisebb, amit elkészítettem 0,3 milliméter volt, ennyi volt a kábelköpeny mérete, ekkora kábelt MRI-, illetve CT-készülékhez használnak. Összességében több száz típusú kábellel dolgoztam már. Mai szemmel nézve az első munkáim vállalhatatlanok, de gyakorlással beletanul az ember, közben hasznos gépeket vásároltam, eszközöket készítettem a munkához. Emellett szabványosítottam a minták magasságát, a műanyag csöveket, amikbe ezek belekerülnek, illetve a rákerülő feliratok méretét is. A kábelgyártó cégek abból a fajtából küldenek egy-egy darabot, amiből mintát kérnek, megkapom a kábel adatlapját is, aztán magam tervezem meg a felépítést és készítem el.

Kovács Ferenc több száz típusú kábellel dolgozott már
Fotó: Korosa Titanilla

Mint elmondta, a kábelgyártók vásárokra, kiállításokra viszik a nála megrendelt, elkészített bemutatódarabokat, az érdeklődők ezek alapján választják ki a számukra megfelelőt, de ajándékba is készített látványosabb darabokat. A világ számos országába kerültek az általa előállított kábel-keresztmetszetekből, az utóbbi időben főként Németországból vannak megrendelései.

Külszíni bányákban gépek betápláló kábeleiről készített keresztmetszetek készen, műanyag csőben, talpazattal

Kevesen foglalkoznak ezzel, Kovács Ferenc szerint három feltételnek kell megfelelnie a jó szakembernek: elfogadható ár, minőségi munkavégzés és a határidők betartása.

– Egy-egy darab elkészítésére legalább 12 órát kell szánni – folytatta. – A minták bonthatók, szétszedhetők, nincsenek ragasztva, zsugorkötéssel illesztem össze őket. Nagy odafigyelést igényel, amíg elkészül, de nagyon szeretek ezzel foglalkozni.

Kovács Ferenc tervei szerint jövőre nyugdíjba megy, szívfájdalma, hogy nincs – legalábbis egyelőre –, aki átvegye ezt a szép műszaki munkát…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!