Bakonybéltől északra

2021.05.22. 18:00

Ébredezik a „bakonyi Gyilkos-tó”

Több mint három évtizede csendben húzódik meg Bakonybéltől északra a „bakonyi Gyilkos-tó”. A köznyelv az erdélyi nagytestvére után adta nevét, míg a térképen Hubertlaki-tó néven szerepel.

Góth Imre

Az égerfák csonkjai még bírják a víz támadását

Fotó: Góth Imre

A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetbe a Zircet Pápával összekötő úton lehet eljutni. Bakonybélre érkezve a történelemmel is találkozunk, a település eredete Szent István koráig nyúlik vissza. Az egykori szellemi központ napjainkban is igyekszik megfelelni örökségének, nyüzsgő élet fogadja az érkezőt és délelőtt is alig lehet már parkolóhelyet találni a Gerence-völgyi autóspihenőben. A bakancsos erdőjárók kedvelt kiindulópontján több túraútvonal is keresztezi egymást. A környék megismerését jól felfestett jelzések segítik. A Gerence-patak barátságos arcát mutatta, míg esőzésekkor, vagy hirtelen olvadáskor láthatóan próbára tette erejét partjain. Kicsiny, de erős fából készült hídján néhány lépéssel egy csodálatos világban találtuk magunkat.

Az égerfák csonkjai még bírják a víz támadását
Fotó: Góth Imre

A kék kereszttel jelzett útvonalon indultunk medvehagyma között kacskaringózó föld­úton, ami néhány méter után egy völgyszurdokba fordult, és szép lassan elkezdett emelkedni. Csak pont annyira, ami ahhoz szükséges, ne felejtsük el, hegyek között járunk. A 3,5 kilométeres úton 160 méteres szintkülönbség legyőzését írták jóvá a műszerek. A teljesítés idejét mindenki maga dönti el aszerint, mennyit szándékozik eltölteni a csodák felfedezésével. Az út két oldalán az eróziónak köszönhetően láthatóvá váltak a fák kígyóként tekergőző gyökerei. Dacosan kapaszkodnak a néhol vörös színű talajba, arrébb sziklákat roppantottak szét az életben maradásukért. Első pillanatra szerencsésebbnek tűntek azok a társaik, amelyek homokos talajban nőhettek, de a felázott földből közülük fordította ki a legtöbbet az erős szél. Hatalmas robajjal dőlhettek el és törtek mindent, mi eléjük állt. A földön heverő ágaik immár új életközösségeknek adnak otthont.

Az avarból gombák törnek elő, míg az ágak közt erdei énekesmadarak találtak otthonra. Szemünk minden nyiladéknál önkéntelenül a magasba tévedt. Mint egy gótikus katedrális oszlopai, úgy vitték a bükkök erős törzsei a tekintetet a magasba, ahol az ágak boltívként borultak a lent járók fölé. A lombkorona nélkül még jobban látszott a természetnek a városból kiszakadó nagyhangú emberekre csendet parancsoló ereje. Tiszteletet ébresztettek a tetőn az évszázados fák mindenkiben, az előző generációk által meghagyott „szépmagőrző” fák és a sudár vörösfenyők. Rövid lejtős szakasz következett, melynek végén bokrok takarásából át-átcsillant a víztükrön játszó napfény a helyes utat mutatva.

A Hamuházi-séd mesterséges gátja mögötti, vaditatónak szánt vízből mára egy szép tó lett. Az egykor itt állt égeres csonkjai még bírják a víz támadását, és a tóból kiállva némelyiken növényzet is megtelepedett. A gőték és a békák mellett immár halak is élnek itt, köszönhetően a madaraknak, amelyek szintén színes fajgazdagságot mutatnak. Minden évszakban érdemes felkeresni a tavat, mert a változatos növény- és állatvilággal együtt a látvány is változik. Este, mikor sötétség ereszkedik a tájra, az erdő neszeit a békák kuruttyolása kíséri, és a késői utazó fényszennyeződéstől mentesen gyönyörködhet a csillagos égboltban.

Reméljük, még sokáig megmarad a természet szépsége. A turisták többsége ezért nem várt a szemétgyűjtők kiürítésére. A felesleges csomagolóanyagot táskájába tette és elhozta a hegyről, hogy amikorra teljesen felébred téli álmából a Gyilkos-tó és még többen felkeresik, mindenki ilyen tisztán és érintetlenül találjon rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!