ELCSENDESEDÉS

2021.04.01. 08:54

Virágvasárnaptól a húsvéti vigíliáig

A nagyhét utolsó napjait éljük. Nagycsütörtök az utolsó vacsora napja, az úrvacsora, az eucharisztia meg- alapítása, nagypéntek Jézus kereszthalálának napja.

Balla Emőke/veol.hu

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra. Jézus valószínűleg széderesti lakomát tartott az Egyiptomból való szabadulás emlékére. Szeretete jeléül megmosta tanítványai­nak lábát. A nagyhét ünne- peinek sorában a nagycsütörtök a gyász napja.

Csütörtök estétől szombat estéig nincs harangozás. Nagycsütörtökhöz köthető az úrvacsora, az eucharisztia megalapítása.

Nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek. Az év legcsendesebb napja, ekkor emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről. A halál, a gyász, a szívbéli bűnbánat napja. Jézus Krisztus meghal a keresztfán, hogy engesztelő áldozat legyen az egész világ bűnéért.

Ezen a napon hagyomány a passió, felolvasva vagy énekelve adják elő Jézus szenvedéstörténetét. Idén a járványhelyzet miatt a legtöbb helyen az istentiszteletek, misék, a passiójárások elmaradnak, de az elcsendesedésre, imádságra, Biblia-olvasásra minden hívőnek van lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!