Frissen Zalából

2021.04.25. 07:00

Kis törődéssel bárki segítheti a fészekrakást

Nehezen indul az amúgy is tragikus mértékben fogyatkozó állományú molnár- és füstifecskék költése az idén.

Varga Andor

Molnárfecskék a fészken. Ha van miből, remek otthont építenek az eresz alá Fotó: Orbán Z./MME

Az elhúzódó hűvös idő miatt a madarak vonulása legalább két hetet csúszik, ráadásul a jelentős részben aszfalttal, betonnal, térkővel fedett talajú településeken aszályos időben alig találnak sarat, amellyel fészkeiket építhetnék, tatarozhatnák. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közreműködést kér mindannyiunktól. Az lenne a cél, hogy minél több mesterséges sárgyűjtőhely létesüljön, melyeket előbb április második felétől május végéig, majd a másodköltés idején, június végétől még néhány héten át érdemes üzemeltetni.

Molnárfecskék a fészken. Ha van miből, remek otthont építenek az eresz alá Fotó: Orbán Z./MME

A leginkább kézenfekvő megoldás az, ha az udvaron asztallapnyi területet jól leiszapolunk, majd a területet – az időjárástól függően – néhány naponta újralocsoljuk, saras állapotban tartva azt. Fontos tudni: a kavicsos, homokos talaj nem jó a célra, az abból épült fészek nem elég tartós. Pázsiton (vagy akár a tornácon) jó megoldás lehet a tálcás sárgyűjtő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!