Lóerő

2021.02.14. 16:00

Roncsok és tárolási gondok

A közúti balesetek száma télen általában megemelkedik. Szerencsés esetben a gépjármű nem károsodik annyira, hogy ne lehessen megjavíttatni, rosszabb esetben viszont mozgásképtelenné, akár totálkárossá is válhat a gépjármű.

ZH

Csak korlátozott ideig tárolható közterületen Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ez esetben viszont a tárolása sok problémát okozhat, így érdemes tisztában lenni az erre vonatkozó szabályokkal, hívja fel a figyelmet dr. Bálint Boglárka, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársa a honlapjukon.

Sok esetben az tűnhet a legegyszerűbb megoldásnak, hogyha az üzemképtelen gépjárművet udvarunk, kertünk előtt a közterületen tároljuk addig, amíg a biztosító kárszakértője a szemlét el nem végzi, illetve amíg a roncskereskedő el nem szállítja. Gyakran nincs is más megoldás, minthogy ideiglenesen a roncsot az utcán tároljuk.

Csak korlátozott ideig tárolható közterületen Fotó: Shutterstock

Talán éppen a fentiek miatt jelenleg nincs olyan egységes, egész országra kiterjedő törvényi szabályozás, amely általános jelleggel megtiltaná az üzemképtelen gépjárművek közterületi elhelyezését és tárolását. A helyi önkormányzatok ugyanakkor alkothatnak olyan, kifejezetten az adott településre vonatkozó szabályokat, amelyekben korlátozzák az üzemképtelen gépjárművük tárolását. Az önkormányzatok az erre vonatkozó szabályozást, a korlátozó rendelkezéseket általában a közösségi együttélés szabályairól szóló vagy a közterületek használatáról szóló rendeletekbe foglalják bele. Nagyobb településeken gyakoriak az olyan szabályok, amik tiltják azt, hogy üzemképtelen gépjárművet főútvonalon vagy tömegközlekedési eszközök által használt útvonalon helyezzünk el. Sokszor az üzemképtelen gépjármű a mellékútvonalon is csak meghatározott ideig tárolható. Általában van arra is lehetőség, hogy a gépjármű tulajdonosa engedélyt kérjen a hosszabb időtartamú közterületi tárolásra. A szabályok megszegésekor az önkormányzatok felszólíthatják a roncs tulajdonosát a gépjármű elszállítására. Ennek eredménytelensége esetén elszállíttathatják az üzemképtelen gépjárművet, aminek értékesítését, megsemmisítését is lehetővé teszik a szabályok. A szállítási, tárolási, értékesítési, megsemmisítési költségeket pedig a gépjármű tulajdonosának kell megfizetnie. Mindezeken túlmenően a szabályok megszegőivel szemben akár több százezer forintos közigazgatási bírságot is kiszabhatnak az önkormányzatok.

Ehhez kapcsolódva: például Zalaegerszegen a szabályozás szerint üzemképtelen járművet főútvonalon nem, mellékútvonalon közterületi-használati szerződés nélkül – függetlenül a jármű elhelyezésére szolgáló közterületi helyszín változtatásától – legfeljebb 30 napig lehet tárolni. A hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon közterület-használati szerződés nélkül – függetlenül a jármű elhelyezésére szolgáló közterületi helyszín változtatásától – legfeljebb 10 napig szabad tárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!