GPS jeladót kaptak

2020.11.12. 12:27

Két fiatal parlagi sast mentettek meg a pusztulástól

A jászsági Sasközpontban a közelmúltban két, sérült, illetve beteg fiatal sast sikerült felgyógyítani, és a madarak már vissza is térhettek a természetbe – tudatta közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Varga Andor

Mindkét fiatal madár GPS jeladót kapott, mielőtt szabadon bocsátották volna őket

Fotó: Mihályi Janka

Az állatok érdekében a Hortobágyi, illetve az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai működtek együtt az MME szakembereivel.

Mindkét fiatal madár GPS jeladót kapott, mielőtt szabadon bocsátották volna őket
Fotó: Mihályi Janka

Az egyik madár most jó véget ért története a nyár derekán kezdődött. Természetvédők egy jászsági fészekben bukkantak rá a bajba jutott fiókára, amelynek lábára bálamadzag tekeredett (ez általában a fészek építőanyagával kerül az állatok közelébe), és már szinte csontig hatolt a szerencsétlen madár csüdjébe. A sast Jászberénybe vitték, ahol a Sasközpont állatorvosai látták el, majd a gyógyulás elősegítése érdekében fizikoterápiás kezelésben részesült a fővárosi állatkert állatorvosainak köszönhetően. A példamutató összefogás eredményeként több hét után teljesen visszanyerte erejét és elengedhetővé vált.

Társára a Hernád-völgyében bukkant egy természetvédelmi őr augusztus 18-án. A fészekből nem sokkal korábban kirepült fiatal parlagi sas komoly mérgezéses tüneteket mutatott, sürgős beavatkozás nélkül elpusztul volna. Őt is Jászberényben látták el, a Sasközpont állatorvosai, a vizsgálatok pedig megerősítették, hogy az állat rágcsálóirtószeres mérgezést szenvedhetett, ami az utóbbi időben egyre gyakrabban okoz problémát parlagi sasoknál.

A Sasközpont újonnan épült, nagy belmagasságú kondicionáló röpdéjének köszönhetően a lábadozás idején mindkét madár megerősíthette a szárnyizmait és így elengedésük lehetővé vált. A nagy pillanat előtt még mindketten GPS jeladót kaptak, így a szakemberek nyomon követhetik további (remélhetőleg hosszú...) életútjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!