Koronavírus Zalában

2020.11.23. 14:00

A zalai városok nem maradnak adventi közösségi élmény nélkül!

Lassan megszokjuk, hogy az életünk minden területen megváltozott az egészségügyi veszélyhelyzet miatt, s ez még egy darabig így is marad. Az adventi időszak közösségi eseményei sem úgy alakulnak, ahogy az elmúlt években megszerettük.

Arany Horváth Zsuzsa, Benedek Bálint

Pillanatkép a tavalyi nagykanizsai adventi forgatagból: a piarista iskola közössége is énekelt a téren

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Szakony Attila

A karácsonyt megelőző négyhetes várakozási időszak az elmúlt évtizedekben kialakította a települések közösségi rendezvényeit, amelyek újjáélesztették a hajdan a legkisebb faluban is hagyományként őrzött szent család járást, s meghonosították az adventi vásárt. Ez utóbbi egyre gazdagodott, a karácsonyi fantáziadús fénydíszítések, fényfestések is mind nagyobb méretet öltöttek, a mindenki karácsonyfája is beköltözött a hazai települések főtereire.

Idén, igazodva a helyzethez, házhoz megy az adventi élmény: online koncert, kiszállítással érkezhet az ünnepi finomság Fotó: Shutterstock

Mindezekből 2020-ban sok mindenről le kell mondanunk. Például az adventi vásárról, ami az ajándéknak való portékák kínálása mellett gasztronómiai élményeket és esti együttléteket, közösen töltött várakozási órákat volt hivatott biztosítani. A városi és falusi főtereken alkonyat után összegyűltek a barátok, a gyerekek szaladgáltak, a felnőttek ráérősen beszélgettek, s „Boldog karácsonyt!”-tal köszöntek el egymástól pár bögre forró tea, édes gofri után. A csillogó díszekkel, fényekkel, karácsonyi dallamokkal teli forralt boros, puncsos estéket idén az otthonainkban kell megélnünk.

Zalaegerszeg

Szerencsére mindig akadnak a változtatásra kész, az adott helyzetre rugalmasan reagáló szervezetek, amelyek „nem hagyják annyiban”. A megyeszékhelyen ilyen csapat a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület, amely a városi önkormányzat támogatásával idén november 27-től kezdődően szeretne a maga eszközeivel segíteni abban, hogy a Zalaegerszegen és a környékén élők online adventi rendezvény részesei lehessenek. De ez még nem minden.

Székeldi Bertold, a megyeszékhelyi egyesület elnöke
Fotó: ZH

– Mivel a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy városunkban az önkormányzat megszervezhesse a hagyományos Egerszegi Adventet, így sajnos a veszélyhelyzet miatt elmaradnak a meghitt programok és műsorok, nem lesz karácsonyi vásár és forralt­borozás a családtagokkal, barátokkal – mondta lapunknak az egyesület elnöke, Székedli Bertold. – Ezért az egyesületünk arra az elhatározásra jutott, hogy valamilyen módon mégis az emberek otthonába varázsolja az ünnep hangulatát; ezzel próbálva feledtetni a sajnálatos helyzetet.

Az egyesület egy közösségi portálon létrehozta a „Magna Hütte Advent Zalaegerszeg” online eseményt.

– A hütte szó sokak számára ismert lehet, hiszen a téli sportokra alkalmas s honfitársaink által is látogatott ausztriai hegyekben található házikó pihenést, közösségi élményt és egyéb gasztronómiai élvezeteket nyújt az oda betérőknek. Innen kölcsönöztük rendhagyó programunk nevét – magyarázta az egyesületi elnök.

A szervezők célja az, hogy hasonló hangulatot teremtsenek az emberek otthonában, szeretetben és békességben várva a karácsonyi ünnepeket. Ezért kulturális műsorok, ünnepi jelenetek, bejelentkezések várják majd az oldalt követőket. Helyi vállalkozóknak köszönhetően pedig nem csak virtuálisan tudjuk élvezni az ünnep meghitt pillanatait, csábító ízeit.

– A forralt bor, rumpuncs, kürtőskalács, kuglóf, kocsonya, kemencés ételek, bejgli szintén része az adventnek – szögezte le Székedli Bertold. – Helyi lokálpatrióta vendéglátósok összefogásának köszönhetően az italokat és ételeket november 27-től minden zalaegerszegi lakos otthonába csomagolási és kiszállítási díj nélkül juttatjuk el előzetes megrendelés alapján.

A karácsonyváró, adventi különlegességeket a helyi vállalkozások készítik, amelyek a kiszállítást is magukra vállalták Zalaegerszegen, a peremkerületekben és a megyeszékhely vonzáskörzetében. A tervek szerint egészen karácsonyig, december 24-ig rendelkezésre áll ez a lehetőség, de a tapasztalatok alapján akár a farsangi időszakra is meghosszabbítja a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület, ha megtetszik a lakóknak.

Az online kulturális kínálatba bekerülnek azok a koncertek, amelyek a Dísz téri gyertyagyújtó forgatagban hangzottak fel eddig, így az óvodások műsora videóról lesz látható. A kezdeményezésről további információk, elérhetőségek a „Magna Hütte – Advent Zalaegerszeg” online eseményben, illetve a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület oldalain találhatók.

Pillanatkép a tavalyi nagykanizsai adventi forgatagból: a piarista iskola közössége is énekelt a téren
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap / Archív

Nagykanizsa

Nagykanizsán évek óta változatos zenés programok gondoskodtak a karácsonyi hangulatról. Az adventi forgatagban a kézművesek és őstermelők kínálták portékáikat, de a családok örömére építettek műjégpályát és állatsimogatót is. Idén a koronavírus-járvány miatt mindez elmarad, hiszen tilos mindenféle gyülekezés, ráadásul 20 óra után már csak nagyon indokolt esetben lehet elhagyni az otthonunkat.

Balogh László polgármester ebben a kivételes helyzetben önmérsékletre hívja fel a városlakók figyelmét. Elmondta: bármennyire is szeretnék megélni az ünnepi várakozás idejét, az adventet, most sokkal fontosabb, hogy feltartóztassák a járvány terjedését. Ettől függetlenül igyekeznek a lehető legtöbb erőt adni az embereknek azzal, hogy városszerte ünnepi díszbe öltöztetik a köztereket. Az Erzsébet tér központi szerepe megmarad, hiszen itt állítják fel mindenki karácsonyfáját. Az adventi koszorú is felkerül a zenepavilonba, a gyertyagyújtást viszont szűk körben tartják, ezzel is reményt és a hitet közvetítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!