történetek a pszichiátertől

2020.10.29. 11:30

Megint kiütötte magát a menő ügyvéd

Van lyuk a gödör alján, szoktuk mondani, amikor a szokásosnál is mélyebbre süllyed valaki, de az az ámokfutás, amit a következő történet főhőse produkált, nem mindennapi. Dr. Gedeon Zoltán keszthelyi neurológus, pszichiáter, pszichoterapeuta Gábor példáján keresztül az alkoholfogyasztás egy speciális formáját mutatja be.

Szabó Judit

Gábor becsukta az aktát, átküldött egy emlékeztető e-mailt a titkárnőjének, hogy másnap reggelre állítsa össze az anyagot. Minden készen volt, csak sorba kellett rendezni, kis emlékeztetők, néhány adat, egy-két frappáns idézet, keresztkérdés a másik fél képviselőjének, és győzelem. Ügy megnyerve, pipa. Jöhet a következő! És persze a honorárium.

Gábor „menő” gazdasági ügyvéd volt. Általában megnyerte a pereit, de legalábbis kihozta a legtöbbet a lehetőségekből. A „nagymenő” státusz azonban váratott magára, de Gábor nem tudta pontosan, miért. Mondtak ugyan ezt-azt, amiben lehetett valami igazságmorzsa, de a valódi okot nem tudta. Most azonban nem is foglalkoztatta ez. Elégedett volt, izgalommal várta a tárgyalást. Hazafelé beugrott a boltba, vett a fiának egy matchboxot, a feleségének egy csokor virágot, pedig semmilyen alkalom nem volt. Egyszerűen szerette őket. Betoppant, várta a vacsora. Jókedvűen evett, beszélgetett, aztán leült meccset nézni. A félidőben aztán erősödni kezdett az a reggel óta meglévő, várakozásteljes bizsergés. Egyre hatalmasabbá vált, kissé a szexuális izgalomhoz hasonlított. Ha nem is teljesen, de annyiban biztosan, hogy cselekvésre késztette.

– Szívem, a második félidőt az „Álmosban” nézem meg a fiúkkal – mondta a feleségének, indulóban.

– Ne, Gábor! Ne kezdd megint! Tudod, mi lesz ebből.

– Ugyan, édesem, rémeket látsz, hiszen megígértem neked. Egyszer s mindenkorra befejeztem. Csak megnézzük a meccset és jövök is.

– Ha elmész, elválok. Tudod, hogy megteszem, ezt vedd figyelembe!

Gábor dühösen vágta be maga mögött az ajtót. Haragudott a feleségére, arra, hogy korlátozni akarja, mégis rossz előérzete volt. Különösen, hogy gyalog indult el, pedig a kocsi ott állt a felhajtón. Már odafelé vett két „rakétát” a boltban, a kocsmában pedig sört kért Unicummal.

Illusztráció: Shutterstock

Nem is érdekelte már a meccs. Homályosan felrémlett benne, hogy ez nem egészen méltó az „ügyvéd úrhoz”, de miért ne engedhetné ki a gőzt ő is? Bekiabált, szidta a bírót, kérte az újabb köröket. Hangoskodott, erőszakos volt, mindenkinek elege lett belőle. Először finoman kérték, aztán durvábban. Megsértődött, taxiba szállt, és a belvárosba vitette magát.

Az „Ámorban” már ismerték, mégis be tudott menni, mert a tízezres épp beleillett a zárba. Szervusz, Gábor, mondta a kopasz, és szélesre tárta az ajtót. Pezsgővel folytatta, meg persze Hennessyvel, ami a rúdtáncos lány közreműködésével nagyobb tételben fogyott a valóságosnál.

Illusztráció: Shutterstock

Hajnali négy volt, mire kidobták. Kicsit hányt a sarkon, aztán egy padon aludt valamicskét. Mire felébredt, kinyitott a bolt, ahol egy könnyű rozéval kezdte a napot. Persze a tárcája rég nem volt meg, de ő számított erre. A kártyáját a kabátujj rejtett zsebébe tette már az este.

A nap során felkereste volt osztálytársait, régi szerelmeit, volt kocsmában, boltban, bárban, moziban, rosszlányoknál, majd egy kapualjban érte az este. Még két nap telt el így, mire bevitte a mentő. A sürgősségiről az addiktológiára került, ahol iszonyú közérzettel kezdett ébredezni. Komor arcú doktornő állt az ágya fölött.

– No, hogy van, Bálint úr?

­ – Rosszul – felelte, és kezdett derengeni valami arról, hogy kórházba került.

– Tudja, hol vagyunk? Hányadika van ma?

– Nem igazán.

És a szégyen lassan, mint egy forró hullám, kezdte elborítani az ágyékát. Szállt egyre feljebb, a gyomrába, a mellkasába, a fejébe. Elvörösödött, és leküzdhetetlen hányinger lett úrrá rajta.

Csak a telefont ne! – gondolta, és be sem merte kapcsolni, miután a vizit továbbvonult. Mikor mégis megtette, elküldött, és kapott sms-ek tömegével találta szembe magát. Szexuális és agresszív, primitív és olvashatatlan üzenetek kolléganőinek, az egyik bírónőnek, három nagyon befolyásos ügyfelének, és a feleségének. „Ne gyere többé haza!” Ez volt az utolsó.

[eweb-voting id="4630660"]

Illusztráció: Shuttertstock

Három nap múlva kiengedték a kórházból, és Gábor intézkedni kezdett. Orvosi igazolásokat nyújtott be, beadványokat szerkesztett, ügyfeleit felkereste, magyarázkodott, és jelentős anyagi kedvezményeket adott. Engesztelő e-maileket, virágokat küldött mindenfelé, de tudta, ez nem minden. A dolgok nagy részére nem emlékezett. Egy-egy merev arc, epés megjegyzés hónapokig emlékeztette ámokfutására. A felesége viszont nem vált el tőle. Még nem. Gábor tudta, hogy a hangsúly a „még”-en van. Egyelőre azonban minden ment tovább a megszokott kerékvágásában, csak nem egészen úgy. Megtépázott tekintéllyel, bizalommal, szűkülő perspektívával. További három hétig. Két hónapig. Fél évig. Ki tudja, meddig?

Szinte lehetetlen megállítani

Válaszolva a feltett kérdésre: Gábor bizony alkoholista. Az alkoholbetegség ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem csak a napi nagy mennyiségű alkoholfogyasztást jelenti. Lehet valaki alkoholbeteg úgy is, hogy soha életében nem volt részeg, de úgy is – mint példánkban – hogy hetekig, hónapokig nem iszik, aztán a kontrollt teljesen elveszítve napokig, néha hetekig megállás nélkül iszik, egyfolytában részeg, és szinte semmire nem emlékszik abból, ami történt vele, magyarázta dr. Gedeon Zoltán. Ilyenkor gyakran a személyiségétől idegennek tűnően viselkedik, és komoly anyagi, egészségügyi és tekintélybeli veszteséget szenved. Ez a dipszomán jellegű alkoholbetegség, ami az alkoholizmus meglehetősen ritka formája.

Az ilyen alkoholbeteget szinte lehetetlen megállítani, ha „elkapja a gépszíj”. Semmi nem számít neki, csak megy, és iszik. Sokszor a társadalmi ranglétra magasabb fokán elhelyezkedők között kell keresni a dipszomán alkoholbetegeket, és az olyan személyiségek között, akiknél gyorsan váltakozik a feldobottság és a lehangoltság.

Gábornak melyik az igazi énje? Úriember ő, aki virágot visz, vagy trágár alak, aki arcpirító üzeneteket küld? Tényleg „borban az igazság”? Dr. Gedeon Zoltán azt mondta: a dipszomán alkoholisták nem mennek át személyiségváltozáson, csak a kontroll csökken, és felszínre kerülnek hétköznapi körülmények között elfojtott késztetések, vágyak, indulatok, ösztönök. Ilyenek mindannyiunkban vannak, azonban józanul a társadalmi normák szerint viselkedünk. Miután Gábor az alkohollal lerombolta a gátakat, olyan viselkedést tanúsított, ami már egy másik lelkiállapot igazságát tükrözte, fogalmazta meg a pszichiáter.

Dr. Gedeon Zoltán Fotó: Pezzetta Umberto

Úgy kell neki, miért iszik? – kérdezik sokan, s a válasz: mert alkoholbeteg. Nem hibáztatni kell, hanem gyógyítani, s erre vannak lehetőségek. Van olyan készítmény például, melyre, ha akár egy korty alkoholt is ráiszik a beteg, olyan másnaposságot eredményez, ami kibírhatatlan, így a szedése elég jó visszatartó erő. A gyógyszerek és a pszichoterápia mellett amúgy rengeteg egyházi és civil szervezet nyújt segítséget.

Ma Magyarországon a KSH becslése szerint 379 ezer alkoholbeteg van. Az addiktológia – a pszichiátria szenvedélybetegségekkel foglalkozó ága – becslései alapján ez a szám 800-900 ezer. Pontos számot nehéz mondani, hiszen csak indirekt módon, például az elfogyasztott alkoholmennyiség alapján, vagy az alkoholbetegség szövődményei (például a májzsugor) gyakoriságából lehet becsléseket tenni. Bárcsak senki ne jutna el idáig.

Sorozatunk korábbi cikkei:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-legrosszabb-forgatokonyv-4611103/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kommandos-aki-gyulolte-hogy-fel-4587247/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-depresszio-nepbetegseg-a-jo-hir-hogy-legtobbszor-gyogyithato-4566238/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában