Kis alkalmazkodással minden megoldható

2020.10.03. 15:30

Lagzi este 23 óráig? A ceremóniamester szerint nem kell aggódniuk a pároknak

A szeptember 21-től érvényes kormányrendelet értelmében a vendéglátó üzletekben megrendezett lakodalmaknak 23 órakor véget kell érniük. Szabó Zoltán, keszthelyi ceremóniamester mesélt nekünk arról, miképpen lehet alkalmazkodni ehhez úgy, hogy az esküvő hangulata ne szenvedjen csorbát.

Németh Lilla

Fotó: Fellner Felícia

A helyszín a döntő

A szabályozáshoz hozzátartozik, hogy a lakodalom önmagában nem minősül zenés-táncos rendezvénynek, valamint az időkorlát csak a vendéglátó üzletek külsős vendégeire vonatkozik, de azon személyekre nem, akiknek a vendéglátóhelyhez tartozó szálláshelyen van a szállása. Mint Szabó Zoltán kiemelte, mindez nem az esküvők ellen szól, ugyanakkor szükségképpen érinti azokat. Mégis azt javasolja a pároknak, ha fix időpontjuk van az őszi, vagy téli időszakra és nem muszáj, ne halasszanak, hiszen egy jó ütemezéssel ugyanolyan boldog és meghitt ünneplésben lehet részük, mint amire vágynak. A döntő szó a helyszíné, ők mondják meg, hogy náluk meddig lehet tartani.

Szabó Zoltán, keszthelyi ceremóniamester
Fotó: Horváth Krisztián

Megható lezárás: vastapsot kapott a pár

- A legutóbbi esküvőt emiatt átterveztük úgy, hogy 23 órakor stílusosan és emlékezetesen érjen véget és ne legyen a vendégeknek az az érzése, hogy félbeszakítottuk azt. Az elején is ezt kommunikáltuk a vendégek felé, ezáltal senkit nem ért meglepetés és kezdésképp megköszöntem, hogy a fennálló helyzet ellenére is eljöttek. Kihívást jelentett a nap, hiszen folyamatosan néznem kellett, mennyi időnk van hátra még, valamint az igazi izgalmat az jelentette, hogyan zárjuk le. Szerencsére végül senkiben nem maradt hiányérzet, mindent megvalósítottunk a hagyományos elemektől az egyedi játékokig, és szépen jött ki a befejezés is. Ugyanúgy megvolt a gyertyafény keringő és a menyecsketánc, a tortára is jutott bőven idő, ezután az egész násznépet a parkettre hívtam a búcsútánchoz. A végén spontán módon a pár köré gyűlve ropták a vendégek, majd vastapssal jutalmazták őket, amitől nagyon elérzékenyültek.

Fotó: Fellner Felícia
Fotó: Fellner Felícia

Ünneplés alatt sem árt az óvatosság

A koronavírus-járvány időszakában persze nemcsak a precíz időbeosztás számít, hanem az elővigyázatosság is. A szociális távolság tartásával, a maszkviseléssel és kézfertőtlenítéssel kapcsolatban a következő tapasztalatokat osztotta meg a szakember.

- Különösen a nagyobb esküvőknél figyelni kell a zsúfoltság elkerülésére: ha elértük a maximális létszámú álló-és ülővendéget, a többieket arra kérem, hogy kint várakozzanak. Több templomban alkalmazzák, hogy csak minden második padsorban lehet helyet foglalni, de szabályozhatják az egy sorban ülők számát is. A polgári helyszíneken ezt úgy oldják meg, hogy a székeket megfelelő távolságra helyezik el. A kézfertőtlenítőt ilyenkor mindenhol kirakják. A vendégeknek nem kell maszkot viselni, kivéve, ha a hivatali teremben kérik, a lagzin a felszolgálóknak viszont kötelező felvenniük. Én a szolgáltatóknak is javasolni szoktam, ha megoldható, tegyék meg ezt a meghívottak, főként az idősek védelmében.

Forgatókönyv este 23 óráig

A Ceremóniamester Szövetség egy ajánlott forgatókönyvet is közzétett honlapján arra nézve, hogyan érdemes egy 23 órakor végződő esküvőt megszervezni: IDE kattintva tekinthető meg!

Miben segít egy ceremóniamester?

Szabó Zoltánt korábban Helyi arcok sorozatunk keretében kifaggattuk a ceremóniamester szerepéről: ha kíváncsi vagy interjúnkra, ITT olvashatod el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!