Festmények és járművek

2020.10.08. 12:00

Ingyenes tárlatvezetés a fityeházi garázsgalériában

A 75 éves Kárpáti Sebestyén festőművész és autószerelő Nagyrécséről Fityeházra tette át székhelyét. A nyugdíjas polihisztor átköltöztette a galériáját is, ahol a festmények mellett több érdekes retro járművet őriz.

Benedek Bálint

Kárpáti Sebestyén bárkit szívesen körbevezet saját alkotóműhelyében

Fotó: Szakony Attila

Az óriási családi házból a gyermekeik már régen kirepültek, ezért a feleségével kettesben egy kisebb ingatlanra vágytak, ezért váltottak. Az egyik ismerősük ajánlotta a szerényebb méretű fityeházi ingatlant. A kert végén álló méretes garázsban viszont könnyedén berendezhette kivételes galériáját, ahova az év minden szombatján, 14 órától ingyenes tárlatvezetésre várja az érdeklődőket. A vírushelyzet miatt Kárpáti Sebestyén mindenkitől azt kéri, hogy lehetőleg szájmaszkban érkezzen.

- Az időutazás viszont felejthetetlen élményeket ígér – folytatta a magát csak retrofabrikátorként aposztrofáló férfi. – A járművek között látható az úgynevezett „Kárpáti Cadillac”, mely kézimunkával készült egyedi darab, saját tervezés és építés eredménye. Ezen kívül szintén érdekességnek számít egy motorbicikli, aminek megalkotása ugyancsak a műhelymunkámat dicséri. Egy felújított, 22 éves Suzuki 650-es motor is ékesíti a gyűjteményt. A garázs éke még az 1970-es gyártmányú, gyári Cadillac Eldorado, valamint a szintén kivételesnek számító repülőgép. Az ötlet az első világháborúban használt duplafedeles repülőktől származik, s mostanra került olyan állapotba, hogy egyszer a levegőbe is emelkedhetne.

A műterem falait pedig a szintén kivételes festmények díszítik, hiszen mindegyiket saját technológiáját kifejlesztve, az ujjával készítette Kárpáti Sebestyén. A fityeházi táj megihlette a művészt, aki hamarosan újabb tájképekkel gyarapítja galériáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!