kegyelet

2020.10.31. 07:55

A Duna azonosítatlan áldozatainak állít emléket a bécsi Névtelenek Temetője – fotók

A Névtelenek Temetője az egész világon az egyetlen olyan temető, ami egy folyóban talált azonosítatlan áldozatoknak állít emléket. A Duna áldozatai többségében névtelenek ugyan, de a kegyhely gondoskodik róla, hogy ne legyenek elfeledve. A sírkert már közvetlen úton is látogatható.

kisalfold.hu

Nincs még egy olyan sírkert a világon, ami csak olyan áldozatoknak állít emléket, akik egy folyóban lelték halálukat. A bécsi Alberni kikötőben található Névtelenek Temetője az 1840 és 1940 között a Dunába veszett embereknek állít emléket: meggyilkoltaknak, balesetek áldozatainak, öngyilkosoknak. Sokukat az örvényeknek és a sodrásnak köszönhetően találtak meg.

1939-ig közel hatszáz holttestet mosott partra a víz, ezeknek csak egy részét sikerült azonosítani. A temetőben lévő sírok egyszerű földhalmok, keret és sírkő nélkül, csupán egy kovácsoltvas kereszttel díszítve. A kegyhely az árvíz ellen kőfallal van körülvéve, területén egy kis kápolna is helyet kapott, ahol ma is rendszeresen tartanak miséket. Minden évben a mindenszentek utáni első vasárnap egy ceremónia keretében emlékeznek az áldozatokra a bécsiek. A vírus miatt az ünnepség idén elmarad.

A Névtelenek Temetője az egész világon az egyetlen olyan temető, ami egy folyóban talált azonosítatlan áldozatoknak állít emléket.

Az áldozatok kilétének felfedésében fontos szerepe volt Josef Fuchs bécsi sírásónak, aki nagy gonddal ápolta a sírokat és a rendőrség eltűnt személyekről vezetett nyilvántartása segítségével sokakat azonosítani tudott. A Fuchs család azóta is önszorgalomból ápolja a sírkertet. 1939-ben a kikötőbeli építkezések miatt a dunai áramlási viszonyok megváltoztak, így már nem mosott partra a víz több testet az Alberni kikötőnél.

Ha ez mégis megtörtént, azokat már a Bécsi Központi Temetőben temették el. A Névtelenek Temetőjében 1940-ben hantoltak el valakit utoljára. Hogy az áldozatok emléke tovább éljen és a temető ne merüljön feledésbe, 2019-ben egy új közlekedési rendet vezettek be a temető közelében: új táblákkal jelölték ki az irányt és a sírkert egy biztonságosabb úton, most először közvetlenül elérhető a látogatók számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!