Van olyan önkormányzat, amely előírja, hogyan kell kinéznie

2020.09.06. 07:00

A házszámtábla is tükrözheti a ház stílusát, a lakó egyéniségét

Apróságnak tűnik ugyan, de a házszám stílusát is érdemes az épülethez és a lakóihoz igazítani. Az internet tele van jobbnál jobb ötletekkel, néhányat bemutatunk ezek közül.

Szabó Judit

Tipikus tengerparti miliő

Fotó: Shutterstock

Ki gondolná, hogy egy régi fűrész még arra is jó, hogy kitegyük a ház falára, és feltüntessük rajta a házszámot? Pedig volt, akinek eszébe jutott, de ezentúl is rengeteg kreatív megoldást láthatunk az interneten vagy körülnézve az utcákon. Divat lett az egyedi házszám, már rendelhetünk LED-del megvilágítottat, virágtartó-funkcióval kiegészítettet, a stílusát tekintve pedig százfélét.

A fontos kis tábla Magyarországon jellemzően zománcozott, fehér alapon fekete, ami igazodik a hagyományokhoz és illeszkedik az utcák arculatához. Kicsit unalmas? Bizony, de egyre több egyedi darab jelenik meg a házakon. Készülhetnek fából, fémből, kerámiából, tűzzománcból vagy mozaikszerűen, apró csempedarabokból is. Egyre inkább elterjednek a kézműves alkotások és a saját készítésűek. Ha készen vesszük, a hagyományos zománcért 3500–4500 forintot kell kiadnunk, a kézműves tűzzománc táblákat 12–17 ezer forintért láttam egy alkotó oldalán, de kétezerért is beszerezhetünk kerámiaszámokat például.

Ha virággal kombináljuk, aligha tévedünk
Fotó: Shutterstock
Csavarokkal
Fotó: Shutterstock

Vannak városok, ahol egységesen, önkormányzati rendeletben előírt minta szerint és betűtípussal kell feltüntetni a házszámokat, s büntetik a jogosulatlan kihelyezést vagy eltávolítást, vagy a tábla eltakarását. A legtöbb helyen azonban nincs ilyen előírás, Zalaegerszegen sincs. Mielőtt azonban egyedi megoldásokban gondolkodunk, mindenképpen tájékozódjunk, hogy mit enged meg a helyi szabályozás.

Mediterrán hatású
Fotó: Shutterstock
Egy férfias vaskettes
Fotó: Shutterstock

Zalaegerszegen a volt zártkerti területeken előfordul, hogy egy-egy ingatlannak csak helyrajzi száma van, házszáma nincs. Ilyen esetben hivatalos kérelemmel fordulhat a tulajdonos az önkormányzathoz, hogy állapítsa meg a házszámot.

Tipikus tengerparti miliő
Fotó: Shutterstock
Kézzel festett
Fotó: Shutterstock
Felfelé ível
Fotó: Shutterstock

Visszatérve a tábla kivitelezéséhez, ötletekben nincs hiány. A sok kedves és kreatív megoldás mellett egészen bizarr is létezik: szerintem ilyen, amikor sírkőre emlékeztető kődarabra festik fel a házszámot, de elég morbid volt az a kép is az egyik honlapon, amelyen a fekete számok aljára vörös cseppeket festettek, mintha vér csurogna róluk – ez csakis egy horrorfilm forgatásához készülhetett… Mesterségre vagy hobbira utaló jelek gyakran feltűnnek a táblákon. Van, aki három faragott halat tett ki a házára, s a házszámot ezekre írta ki. Kedveltek a virágos megoldások is, a beültetéssel gyakran megújíthatjuk a látványt. Létezik ajtókoszorúra festett és kilincsként funk­cionáló házszám is, sőt olyan, amelyet csavarokból raktak ki. A színekkel, anyagokkal és formákkal sokáig eljátszhatunk, a lényeg, hogy a házszámunk is ízléses legyen, akárcsak az egész környezetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!