pilates

2020.07.19. 15:30

Tűnjön el a fájdalom! – A modern, mozgásszegény élet összekuszálja az izmokat

Hárman tréningeztek együtt Fazekas Ágnes irányítása mellett, és az edzés befejeztekor mindhárman azt mondták: a pilatesben „a központ” a lényeg.

Matyovszky Márta

Fazekas Ágnes pilatestornát irányít. A gépek rengeteget segítenek Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

– Ez a központ, vagyis a testünk központja a hasüreget határoló izmokat jelenti: a medencefenék izmait, a ha­ránt­has­izmot és a rekeszizmot – részletezte a mestertréner. – A modern életvitel, a sok ülés, az egyoldali munka, a monitorra, telefonra szegezett tekintet és a mozgásszegény életmód felborítja az izmok egyensúlyát, egyes izmok letapadnak, megrövidülnek, mások befeszülnek, kényszertartások alakulnak ki, amelyek fájdalmakat, majd ízületi és porckopásokat is okozhatnak. Újra aktivizálnunk kell a központ izmait ahhoz, hogy a testtartás javuljon, a fájdalmak megszűnjenek.

Fazekas Ágnes elmondása szerint a pilates az egész testre hat, a törzs tartóizmainak, a stabilitásért felelő izmoknak az erősítésével, nyújtásával. Ahogy a vendégek mondják, ez minőségi és intelligens torna, ebben az egy órában az ember nem tud másra figyelni, csak önmagára. Fontos a speciális légzéstechnika, amelyet meg kell tanulni amellett, hogy az óra elejétől a végéig tartani kell a központot alkotó izmokat. A tréner feladata folyamatosan instrukciót adni, hogy mikor mire kell figyelnie a résztvevőnek. A módszer alapja az egyénre szabott gyakorlatsorozat, melyet a vendég testalkatának, izomállapotának és terhelhetőségének messzemenő figyelembevételével állítanak össze. Harmonikus izommunkáról van szó, nem egyes izmokat edzenek, hanem az együttműködő izmok láncait. A gyakorlatok végezhetők talajon vagy speciális, ízületkímélő gépeken. A tréner által biztosított szakszerű korrekció teszi lehetővé, hogy el lehessen kerülni a sérüléseket, valamint hogy megfelelő hatékonysággal történjen a tréning. A módszer sérülések utórehabilitációjára, átlagos fizikai állapotnál egészségmegőrzésre, kisebb panaszok kezelésére, de kiemelkedő fizikai állapotú sportolók, művészek edzésére is alkalmas.

A pilates alapjait a múlt században Joseph Pilates dolgozta ki háborús sérültek rehabilitációjára, a mai gépek elődei a kórházi ágyakra szerelt ágyrugók, hevederek voltak. A háború után a New York-i Balett épületében működött a stúdiója, a balett-táncosok is nála edzettek.

Fazekas Ágnes diplomás ápolói végzettség után, több modul során, 500 órában sajátította el a megfelelő elméleti és gyakorlati ismereteket.

– Ebben a komplex rendszerben a megfelelő, nagyon pontosan beállított testtartásnak, a légzésnek és minden mozdulatnak nagy jelentősége van. Külső szemlélőnek könnyűnek tűnhetnek a gyakorlatok, és sokszor könnyű is elvégezni őket – rosszul. Meg kell érezni, hogy nem a vázizmoknak kell dolgozniuk, hanem a stabilizáló izmoknak. Végezhetjük a gyakorlatot talajon, kis eszközökkel vagy eszköz nélkül, a gravitáció ellen, illetve a speciális pilatesgépekkel, rugók ellenállásával. Ezek mind-mind önálló modulok voltak a képzés során, de együtt alkotnak kerek egészet.

Fazekas Ágnes pilatestornát irányít. A gépek rengeteget segítenek Fotó: Katona Tibor

A tréning menetéről a szakember elmondta: a kezdetén mindig alaposan tájékozódni kell a motivációkról, a panaszokról, a célokról. Betegség vagy műtét esetén a szakszerű gyógytorna az első, csak utána következhet a pilates, egyéni állapotfelméréssel, majd ahhoz igazodó edzéstervvel. Ilyen rehabilitáció utáni tréningnél rendkívül jól alkalmazhatók a speciális eszközök annak érdekében, hogy minél jobban bekapcsolják a gerinc tartóizmait. Mindig az ideális testtartásból indulnak ki, és mindenki a saját ritmusában, önmagához képest fejlődik. A tréner feladata, hogy az állapotfelmérés után eldöntse, az illetőnek javasolt-e csoportos tréning, vagy egyéni munkára van szüksége. A testtartást az izmaink egymáshoz való viszonya adja, és ha ezeket stabilizáljuk, helyrehozzuk, akkor megszűnnek a fájdalmak, elérhető egy könnyed, rugalmas testérzet. Ez minőségi változást jelent, új énképet ad. Derék- és vállfájdalmak megszüntetésére, megelőzésére, teljesítőképesség növelésére, stresszoldásra és izmok erősítésére, lazítására alkalmas a módszer. A tréner mindenkinek egyéni tervet ajánl, a gyakoriságra és az edzések tartalmára vonatkozóan is.

A mesteroktatóval épp befejezzük a beszélgetést, amikor három, a tréningben jártas hölgy átöltözve elköszön. Megkérdezem tőlük: mi a különbség a talajon és a gépen végzett gyakorlatok között?

– Ég és föld! – vágják rá. – A gépen lehetetlen rosszul végrehajtani a mozdulatot. Nagyon segítik a gépek a mély­izom-érzet kialakulását és a pontos kivitelezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!