Hogyan élnek és élhetnének?

2020.07.06. 17:30

Lehet-e etikus az elefántturizmus? – Zalai utazó-alkotó a dokumentumfilm készítői között

Három magyar utazó, köztük a zalai származású Mátai András készített dokumentumfilmet Délkelet-Ázsiában az elefántokról, melyek, míg a turizmus dübörgött, elefántshow-kon, -túrákon voltak kiszolgáltatva a turistának. Etikusabbá válik-e a tartásuk, kihasználásuk a járványt követően? Hogyan élnek és hogyan élhetnének a kedves, szolgalelkű óriások?

ZH

Mátai András és Csapó András az egyik forgatási helyszínen

Három magyar utazó, Csapó András, Majoros Kinga és Mátai András nem mindennapi kalandra vállalkozott: Szolgalelkű óriások címmel bemutatják az elefántok valódi, sokszor szenvedésekkel teli életét, mely a turisták előtt rejtve marad. A filmet július elsejétől a nagyközönség is szabadon megtekintheti online módon, egy héten át.

Az alábbi tájékoztatót Mátai András, a film producere-műsorvezetője bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére. (Ő gyerekkorában szüleivel járta Európát, később 3 nyarat dolgozott az USA-ban, s Kolumbiában élt két évig.) Az elefántos film előtt 2018-ban az alkotók filmsorozatot forgattak Indonéziában helyi törzsekről és népcsoportokról.

Sangdeaun „Lek” Chailert, az elefántsuttogó, aki 200 elefántot mentett meg. A Forbes magazin Ázsia hősének nevezi
Fotó: Mátai András
Mátai András és Csapó András az egyik forgatási helyszínen

A szóban forgó film arra keresi a választ, hogyan élnek és hogyan élhetnének a kedves óriások.

– Azért döntöttünk amellett, hogy az elefántokról készítünk filmet, mert sokszor találkoztunk különféle turistacsalogató programmal utazásaink során, amelyek egyértelműen a látogatók és nem az állatok érdekeit tartották szem előtt. Ennek látványos példája az elefántok helyzete Délkelet-Ázsiában. Bízunk abban, hogy a filmünkkel nemcsak az elefántok, de az összes többi, a turizmus által kihasznált állat helyzetében változást tudunk hozni – indokolja a témaválasztást Csapó András.

A csapat három elefántparkot járt végig: a „rossz” parkban elefántshow-n vettek részt, inkognitóban, mivel forgatási engedélyt nem kaptak. Voltak egy etikus elefántparkban, ahol látszólag jól bánnak az elefántokkal. Az ott dolgozók őszintén válaszoltak a kérdésekre. Eljutottak a világ első etikus elefántparkjába, az Elephant Nature Parkba, amelyet az a Sangdeaun „Lek” Chailert alapított, aki élete során már több mint 200 elefántot mentett meg, és akit a Forbes magazin Ázsia hősének nevezett. A tervük az volt, hogy egy olyan délkelet-ázsiai túrán keresztül mutassák be az elefántok keserves mindennapjait, amelyet az átlagturista is követ.

Ki tudna ellenállni annak, hogy elkészüljön róla a like-­özönt hozó kép egy elefánttal? De mi egy ilyen képnek az ára? Hogyan tartják az állatokat? A gondozók hogyan tanítják meg a trükköket?

Délkelet-Ázsiában a múlt században a fogságban tartott elefántok haszonállatként funkcionáltak, építkezéseken, fakitermelésen használták őket, ez az elmúlt évtizedekben a tömeges turizmus következtében megváltozott.

A helyiek új bevételi forrást fedeztek fel az elefántokban: megjelentek az elefántos programok, amelyeken a turisták fizikai kapcsolatba kerülhetnek az állatokkal. Azonban ennek ára van. Az elefántokat pár hetes, hónapos korukban választják el az anyjuktól, majd megkezdődik a betörés folyamata. Ilyenkor szellemi és fizikai kényszert alkalmazva lerombolják az állatok természetes ösztöneit, kitartását, hogy végérvényesen megtörjék őket, hogy azután automatikusan, gép módjára csinálják a turistacsalogató trükköket, bevételt hozva gazdáiknak.

Az etikus elefántpark még újdonság
Gépies működésre késztetve a „rossz parkban”

Van kevesebb szenvedéssel járó megoldás is, ha elefántokkal szeretnénk közelebbi kapcsolatba kerülni.

Az úgynevezett etikus elefántparkok az utóbbi években jelentek meg annak köszönhetően, hogy egyre inkább felmerültek az etikai aggályok a klasszikus show-k és lovaglások kapcsán. A film két ilyen parkot is bemutat, amelyek pozitív csalódást okoztak az alkotóknak. Az egyik különösen nagy hatással volt a csapatra, erről Mátai András mesélt:

– A forgatás csúcspontja az volt, hogy találkozhattunk Lekkel, az elefántsuttogóként elhíresült asszonnyal, aki megalapította a világ első etikus elefántparkját, amely valójában menedék a korábban a turizmusban kihasznált állatok számára. Hihetetlen volt testközelből megtapasztalni azt a láthatatlan erőt, amely összekötötte a többtonnás elefántokat ezzel az aprócska, de végtelenül bátor nővel.

Sangdeaun „Lek” Chailert egyike a világ hat legbefolyásosabb állatvédőjének, nemegyszer életét kockáztatva védelmezte szeretett elefántjait. A csapat Lek segítségével betekintést nyert a negatív jelenség mögött meghúzódó valódi okokra, és arra is választ kapott, hogy utazóként döntéseinkkel mit tehetünk azért, hogy ne támogassuk tovább az elefántok és más vadállatok kizsákmányolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!