A hálózatot felül kell vizsgáltatni

2020.03.23. 17:00

Előzzük meg az elektromos tüzeket!

A modern háztartásokban egyre több elektromos eszközt használunk, és bármennyire törekszünk az energiatakarékos készülékek beszerzésére, az áramfogyasztás jelentősen megnőhet. Ez a régi építésű lakásokban, épületekben okozhat gondot, mert ezeken a helyeken gyakran találkozni elhasznált, alulméretezett elektromos vezetékekkel, erre hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

ZH

Az áramforrásokat folyamatosan használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet Fotó: shutterstock

Az elektromos tüzek két okból következhetnek be. Egyrészt, amikor az elektromos árammal működő berendezés meghibásodik, emiatt a gép belsejében hő keletkezik, ami tüzet okoz, a másik csoportba pedig a hálózat hibája folyamán kialakuló villamos tüzek tartoznak. Az újszerű technológiák, a számítógépek, az internet megjelenésével az áramforrásokat folyamatosan használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet. Ennek oka sok esetben az elektromos hálózatok kötelező felülvizsgálatának elmaradása. Jogszabályi előírás, hogy a villamos hálózatot jogosultsággal rendelkező szakemberrel rendszeresen felül kell vizsgáltatni. A vizsgálat fényt derít a nem látható hibákra is.

A munkálatokat csak az végezheti el, aki jogszabályban meghatározott erősáramú berendezések időszakos felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkezik. A felülvizsgálatról minősítő irat készül, ami rögzíti a tapasztalt hiányosságokat, s ezeket a minősítő iratban megadott időpontig meg kell szüntettetni. Ennek megtörténtét pedig igazoltatni kell a javítást végző szakemberrel. A felülvizsgálatok rendszeres végrehajtása mellett a katasztrófavédelmi igazgatóság azt tanácsolja, hogy a villamos berendezéseket használat után lehetőleg válasszák le a hálózatról. Ha hosszabb időre elutaznak, ne hagyják áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek, meghibásodásuk tüzet okozhat.

Az áramforrásokat folyamatosan használjuk, emiatt az elektromos
tüzek száma is megnövekedhet Fotó: shutterstock

Szintén tűzveszélyes lehet az olyan barkácsolás, javítás, amit nem szakember végez, fontos, hogy kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessünk, javíttassunk! A felügyelet nélkül hagyott, működő elektromos berendezések számos lakástüzet okoztak már, mert a szobákban szinte minden berendezési tárgy éghető anyagú, ami elősegíti a tűz gyors terjedését. Fontos, hogy az elektromos fűtőkészüléket soha ne takarjuk le, ne tegyük közel bútorainkhoz, éghető anyagból készült tárgyainkhoz! A megelőzés érdekében tartsunk be néhány szabályt. Használat előtt nézzük át elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve. Lehetőleg földelt eszközöket használjunk. Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat, több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztassunk egymásba, hosszabbítót, kábeldobot feltekerve ne használjunk, mert így túlmelegedhet, megolvadhat, tüzet, égési sérülést okozhat.

Nagy teljesítményű készülékeket – elektromos kandalló, automata mosógép, szerszámgépek – ne használjunk egy időben, mert ez túlterheli az elektromos hálózatot és így könnyen tüzet okozhat. Ezért az éppen nem használt készüléket minden esetben kapcsoljuk ki, még jobb a csatlakozó kihúzása a konnektorból. Túlmelegedés, rendellenes működés, égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le a berendezést a hálózatról. A jó kapcsoló és a jó csatlakozó üzem közben nem melegszik, ha mégis, cseréltessük ki! Ha tüzet észlelünk, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon. Fontos tudnivaló, hogy az elektromos tüzek oltását csak akkor szabad megkezdeni, amennyiben áramtalanítva van az ingatlan vagy az égő berendezés, enélkül fennáll az áramütés veszélye, hívta fel rá a figyelmet a katasztrófavédelem tájékoztatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!