Gyomorbarát

2020.01.26. 13:00

A mangó számos pozitív élettani hatást fejthet ki

A szupermarketek zöldség-gyümölcs részlegén már napi szinten hozzájuthatunk a távoli országokból érkező, magas tápértékű mangóhoz. Az egzotikus gyümölcsöt egyes távol-keleti országokban a szerelem szimbólumaként tartják számon. Fogyasztásának áldásos hatása a mítosz szerint a gyermekáldásban is megmutatkozik.

BRM

Fotó: pixabay.com

Állagában az őszibarackra hasonlít a pozitív élettani hatása miatt fogyasztásra kiemelten ajánlott gyümölcs. Sok A-, B₁-, B₂-, E- és C-vitamint, illetve ásványi anyagokat tartalmaz. A gyomorbarát tulajdonságát azoknak az emésztőenzimeknek köszönheti, amelyek segítik a fehérjék lebontását, támogatva ezzel az emésztőrendszer hatékony működését. A túlzott gyomorsav-termelődés elleni védekezésnek egy természetes alternatív megoldásaként is ismeretes. A szív- és érrendszeri problémák megelőzésében szintén hatékony. Vásárláskor a keményebbet érdemes választani, mivel otthon, szobahőmérsékleten egy-két nap alatt megérik. Mivel távoli országokból érkezik hazánkba, körültekintően kell megmosni, héját eltávolítani, hogy elkerüljük az esetleges vegyszermaradványok bekerülését a szervezetbe.

Fotó: pixabay.com

 

Többféle felhasználási változatban élvezhetjük édes ízét azonkívül, hogy frissen kóstoljuk. Készíthetünk belőle krémlevest vagy turmixot, de gyümölcssalátába is ideális. Akik szeretik az édes és sós ízkombinációt, bátran kísérletezzenek, hiszen kiválóan illik rák- és halételek mellé. A sült húsok ízvilágát egy fűszeres mangóból készült csatni teljesen megbolondíthatja. A klasszikus ízek kedvelőinek az édes mangólekvár csalhat mosolyt az arcukra egy vajas pirítósra halmozva. A gondos háziasszonyok, a gasztronómia és az egyedi ízek szerelmesei számtalan formában elkészíthetik, fogyasztásával nagyot lépve az egészséges táplálkozás irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!