Szponzorált tartalom

2019.12.17. 08:40

Milyen garázskaput válasszunk?

Gyakran hangoztatjuk, hogy a gépkocsi szinte családtag, így megérdemli a törődést; nem csak rendszeres olajcserére és polírozásra van szüksége, hanem megfelelő garázsra is. A minőségi garázskapuk védik magát a gépkocsit, biztosítják a garázsunk védelmét, ráadásul igényes megjelenést biztosítanak az ingatlannak.

Ha garázskapu választás előtt állunk, több szempontot érdemes szem előtt tartanunk annak érdekében, hogy a megfelelő megoldás mellett dönthessünk. Mindenekelőtt érdemes számba venni, milyen típusokkal találkozunk.

Noha léteznek alternatív megoldások, a hazai piacon két típus terjedt el; ezek az úgynevezett billenős és szekcionált garázskapuk. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában mindkét változattal találkozhatunk. Ha megtekintjük a termékek adatlapjait, azonnal szembetűnik a különbség, illetve láthatjuk, melyik megoldás milyen strukturális felépítést jelent valójában.

A nyugodtan nevezhetjük egyszerű kivitelű választásnak. A forgalmazóknál rendszerint szerelőkerettel együtt vásárolhatjuk meg, így a beépítésük nem okozhat gondot. A „működésük” is kifejezetten egyszerű; kétoldali rögzítés segíti a súlypontnál történő átfordítást, így tulajdonképpen egyetlen mozdulattal a mennyezet alá tolhatjuk. A mozgatást rendszerint húzórugók segítik.

Az úgynevezett szekcionált garázskapuk fejlettebb megoldást képviselnek; lamellákból épülnek fel, amelyeket zsanérok rögzítenek egymáshoz. Ennek a felépítésnek köszönhetően tulajdonképpen egy óriási redőnyhöz hasonlíthatnánk. Kapunyitás esetén a lamellák felfelé mozognak, a mennyezet alatt 90 fokban elfordulnak, majd a födém alatt helyezkednek el. A mozgatást torziós vagy extenziós rugópár könnyíti meg.

A két típus árai között jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. A kifejezetten egyszerű felépítéssel rendelkező billenő garázskapu természetesen olcsóbb árkategóriát képvisel, azonban ez a típus csak különálló garázsok esetén nyújtanak kielégítő megoldás. Ennek a magyarázata elsősorban a hőszigetelésben rejlik; az egyrétegű anyaghasználattal rendelkező billenőkapuk nem rendelkeznek hőszigeteléssel, ezért lakóépülettel egybeépített garázsok esetén nem ajánlottak. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a garázskapuk esetén szélfogó tömítést kell használnunk. Ez biztosítja a tökéletes légzárást a falazat és az ajtólap között.

Ha garázskaput vásárlunk, érdemes időt szánni az igényeink meghatározására. Gondoljuk végig, tulajdonképpen milyen ár-érték arányt keresünk, illetve mennyit vagyunk hajlandók rászánni a garázskapura. Fontoljuk meg, szükséges-e fokozott hőszigetelő réteg alkalmazása. Vegyük figyelembe, hogy szeretnénk-e nagyértékű tárgyakat és gépeket tárolni a garázsban, vagyis szükséges-e a „betörésálló” garázskapu használata.

Mindezek után fontoljuk meg, mennyi időt és energiát szeretnénk rászánni a garázskapu ápolására; ha nem szeretnénk foglalkozni a felületvédelemmel, válasszuk a szekcionált kapukat, amelyeket a gyártó olyan védőréteggel lát el, amit otthoni módszerekkel aligha tudnánk biztosítani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!