2019.11.24. 08:00
A pulykahús reneszánsza a hideg évszakokban
A téli estéken, hétvégéken a bekuckózós időben meleg, gazdag ízvilágú ételeket készíthetünk pulykahúsból, amelyet az őszi terményekkel köríthetünk.
Pulykaszárny körítve
Fotó: ZH
A pulyka zsírban szegény és fehérjében gazdag hús, mely semleges íze miatt jól kombinálható a különféle fűszerekkel és alapanyagokkal. Egészségtudatos fogyasztók kedvence, (mondja Dosso Gabi, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott gasztronómiai tájékoztatóban), hiszen nem tartalmaz felesleges kalóriát, ellenben kiválóan táplálja az izmokat. Kívánjunk édeset vagy sósat, szaftosat vagy szárazat, a pulykahússal nem fogunk mellélőni. Az alábbiakban egy attraktív receptet adunk közre: a ragacsos gyömbéres pulykaszárnyét fóliában sült édesburgonyával.
Hozzávalók 4 főre: 2-3 pulykaszárny, só, bors, a szószhoz 2 ek. méz, 1 ek. mustár, 2 ek. Worchester szósz, 2 ek. szójaszósz, egy 4 centis gyömbér lereszelve, 1 dl sör, 4 édesburgonya, 1 csokor snidling, 2 dl tejföl.
A szárnyakat sóval, borssal bedörzsöljük, egy éjszakát állni hagyjuk. A szósz hozzávalóit összekeverjük, a húsra öntjük, és 180 fokos sütőben lefedve 40 percig sütjük. A fóliát levesszük és időnként megöntözve a szósszal további 30 percig sütjük. Az édesburgonyát alufóliába csomagoljuk, a sütőben 30 perc alatt puhára sütjük. A szárnyat az édesburgonyával, snidlinggel megszórt tejföllel tálaljuk.