Szponzorált tartalom

2019.06.06. 19:38

Alvópárnák nyárra – tippek a választáshoz

Ha fej- vagy nyakfájással ébredünk, akkor a ‘tettes’ a párnánk is lehet. Nagyobb a fontossága az ágyneműnk ezen részének, mint gondolnánk. Azzal is érdemes törődnünk, hogy másféle párna praktikus nyáron, mint télen.

 

Törődést igényel az ágynemű, ágybetét

A szakértők gyakran figyelmeztetnek arra, hogy matracunkat, párnánkat, paplanunkat időnként cseréljük le. Ha például gödrös a matracunk, vagy egyszerűen már nem esik jól rajta a fekvés – ami hat-tíz év után óhatatlanul bekövetkezik -, akkor el kell búcsúznunk tőle.

A párnák elöregedésének jele, hogy amikor kettébe hajtjuk és hirtelen elengedjük, nem veszi fel hamar az eredeti helyzetét. Ez azt mutatja, hogy nem rugalmas már belül kellően, így hozzánk sem igazodik maradéktalanul alvás közben.

Nem lehet nélküle aludni

A párna elmaradhatatlan része az egészséges éjszakai pihenésnek. Vannak, akik szerint párna nélkül, vagy nagyon lapos fej alátéttel ‘természetes’ az alvás, ám főleg oldalt fekvésnél – ami az emberek mintegy felének alvó póza -, a test természetes elhelyezkedéséhez kell egy támaszték.

A megfelelő éjszakai vérellátáshoz is fontos a fej és nyak pozíciója. A megfelelő alvópárnák segítenek alátámasztani a gerincet, és igazodik az egyéni testhelyzetekhez. Ha vérnyomás, gerinc, közérzet problémáink vannak, azok bizony eredhetnek a párna választásunkból is.

 

Antiallergén párna is elérhető

Sokféle méret, forma, töltet változat van, és érdemes egyéni preferenciáink alapján választani. Az is fontos, hogy nyárra megtaláljuk az ideális párnát.

Mivel a melegben jobban izzadunk, ilyenkor váltsunk át könnyű ágyneműre. A mély tollpárnákat ugyanúgy felejtsük el, mint a dunyhákat.

A trendi memóriahab párnákról jó tudni, könnyen felmelegednek és rossz légáteresztők, ezeket érdemes nyáron inkább félretenni.

A párna esetében a gyapjú remek választás, mert nem izzaszt és emellett bőrbarát. A huzat mellett a töltet is nagyon fontos. Ha allergiásak vagyunk, tavasztól őszig az antiallergén változatokat érdemes keresnünk.

A tönköly párna sokak kedvence. Fájdalomcsillapító, gyógyító hatású a magas kovasav tartalmú tönköly, ami nagyon kényelmes fekvést biztosít párnahuzatba töltve. A tönköly párnák nem okoznak allergiát, és az atka sem telepszik meg bennük. Ugyanígy az aloe vera hatására is sokan esküsznek, amely immunrendszer erősítő hatású.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!