Élete álma vált valóra

2019.06.02. 07:00

A becsehelyi Prunner Dávid önkéntes tűzoltóból lett hivatásos

Élete álma teljesült Prunner Dávidnak, amikor magára ölthette a tűzoltóegyenruhát. Gyerekként a Becsehelyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjaként sikeresen szerepelt különféle versenyeken.

Benedek Bálint

Prunner Dávid február közepe óta teljesít szolgálatot a nagykanizsai hivatásos tűzoltóknál. Mint mondja, még rengeteget kell tanulnia

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

– Óvodásként tűzoltóautókat tologattam és a szirénázó szerkocsik látványa is lenyűgözött – mesélte Prunner Dávid. – Felnéztem az egyenruhásokra, de akkor még nem gondoltam, hogy a gyermeki rajongás valóssággá válhat. Persze sokat segített, amikor 11 évesen csatlakozhattam a falunkban működő önkéntes tűzoltó egyesülethez. Kitűnő emberek vettek körül, akik segítettek megtanulni a kismotorfecskendő-szerelést. A jó társaságban repült az idő, sok viadalon szerepeltünk sikerrel.

Prunner Dávid február közepe óta teljesít szolgálatot a nagykanizsai hivatásos tűzoltóknál. Mint mondja, még rengeteget kell tanulnia Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Az elmúlt húsz évben Zala és az ország egyik legeredményesebb tűzoltó egyesületévé nőtte ki magát a becsehelyi, a megyei és körzeti versenyeken folyamatosan dobogós helyezéseket értek el. Ifjúsági csapatuk háromszoros országos bajnok, és rendelkezik osztrák ezüst és bronz minősítésű rajokkal is. Három alkalommal képviselték az országot tűzoltóolimpián, legjobb eredményüket 12 éve érték el Svédországban, ahol másodikok lettek. Felnőtt csapatuk az országos kismotorfecskendő-szerelési bajnokságban rendszerint dobogós helyezést ér el, de a tradicionális országos versenyen is kimagaslóan szerepelnek. A becsehelyiek oroszlánrészt vállaltak a Zala Mentőcsapat megalakításában, 13 fős önálló alegységük oszlopos tagja a szervezetnek. Az előírt rendszerbeállító gyakorlatot sikeresen teljesítették, így rendelkeznek a működéshez szükséges minősítéssel. Az egyesület legfontosabb célja az eddigi színvonalon folyatni a munkát, s csak remélik, hogy bővíthetik a tevékenységi körüket.

– Ilyen környezetben egyre közelebb kerültem a hivatáshoz – folytatta. – A versenyzés egyfajta csapatsport volt, ahol akkor szerepeltünk a legjobban, ha összedolgoztunk, s úgy éreztem, a megszerzett tapasztalataimat élesben, a való életben is kamatoztathatom. Akkortájt gyakran találkozhattunk a katasztrófavédelem munkatársaival, a hivatásos tűzoltókkal, akik biztattak és segíttek abban, hogy belépjek a soraikba. A fizikai erőfelmérőt könnyedén teljesítettem, s elkezdődhetett a képzés, amit ugyancsak nagyon élveztem.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy elmondta: a zalai fiatalok a körmendi Rendészeti Szakközépiskolán keresztül két hónapon át tanulnak, majd ezt követően a fővárosi Katasztrófavédelmi Oktatási Központban folytatódik a szakmai képzés, ahol szimulációkon keresztül ismerkednek a különféle mentési és tűzoltási módszerekkel.

– Február közepe óta teljesítek szolgálatot a nagykanizsai hivatásos tűzoltóknál, és még rengeteget kell tanulnom – folytatta Dávid. – Várakozással teli örömmel vetettem bele magamat a munkába, a bajtársaim sokat segítenek. Ez is egyfajta csapatjáték, csak élesben. Szeretnék a lehető legjobb lenni, mindent elkövetek ezért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!