2019.05.27. 09:00
Melyik a Muravidék legjobb rétese?
Vélhetően a 16. század elejéig vezethető vissza a magyar népi konyhaművészet egyik remekének, a rétesnek a készítése, de máig megőrizte népszerűségét. A Muravidéken különösen kedvelt a változatos töltelékű, gazdag ízvilágú édesség.
A csentei helyi közösség tagjai, Szobocsán Mária és Bogár Krisztina a vendégeknek kínált rétesekkel
Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Gyuricza Ferenc
A muravidéki Csentén a helyi közösség a civil szervezeteivel közösen második alkalommal rendezett komplex gasztronómiai programot kifejezetten a rétesnek ajánlva. A szombati rendezvény az Orbán-szobornál ünnepi szentmisével kezdődött, voltak kulturális bemutatók, s rendeztek köténykiállítást is, de a legnagyobb érdeklődés a rétesek kóstolását övezte. A hagyományos túrós-meggyes, almás, tökös-mákos vagy káposztás ízesítésűtől az olyan újdonságokig, mint a kandírozott gyümölcsöt tartalmazó kelt tészta számos finomságot kínáltak a vendégeknek.
Rétessütő versenyt is szerveztek, a Muravidék legjobb rétese címet a lendvai Bacsi Olga káposztás rétese nyerte el, a második helyen a hosszúfalui helyi közösség tagjai által készített mákos kelt rétes végzett, míg a harmadik a szentlászlói Kócán Margit túrós rétese lett.
A legszebb köténynek a csentei Gál Katica ruhadarabját választották.