A túrós, a meggyes, netán a káposztás?

2019.05.27. 09:00

Melyik a Muravidék legjobb rétese?

Vélhetően a 16. század elejéig vezethető vissza a magyar népi konyhaművészet egyik remekének, a rétesnek a készítése, de máig megőrizte népszerűségét. A Muravidéken különösen kedvelt a változatos töltelékű, gazdag ízvilágú édesség.

Gyuricza Ferenc

A csentei helyi közösség tagjai, Szobocsán Mária és Bogár Krisztina a vendégeknek kínált rétesekkel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A muravidéki Csentén a helyi közösség a civil szervezeteivel közösen második alkalommal rendezett komplex gasztronómiai programot kifejezetten a rétesnek ajánlva. A szombati rendezvény az Orbán-szobor­nál ünnepi szentmisével kez­dődött, voltak kulturális bemutatók, s rendeztek köténykiállítást is, de a legnagyobb érdeklődés a rétesek kóstolását övezte. A hagyományos túrós-meggyes, almás, tökös-mákos vagy káposztás ízesítésűtől az olyan újdonságokig, mint a kandírozott gyümölcsöt tartalmazó kelt tészta számos finomságot kínáltak a vendégeknek.

A csentei helyi közösség tagjai, Szobocsán Mária és Bogár Krisztina a vendégeknek kínált rétesekkel Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Rétessütő versenyt is szerveztek, a Muravidék legjobb rétese címet a lendvai Bacsi Olga káposztás rétese nyerte el, a második helyen a hosszú­falui helyi közösség tagjai által készített mákos kelt rétes végzett, míg a harmadik a szent­lászlói Kócán Margit túrós rétese lett.

A legszebb köténynek a csentei Gál Katica ruhadarabját választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!