KKM 2019

2019.05.13. 16:00

Gazda Rita: A KKM-en futottam életem első Maratonját!

Keszthelyi Kilométereket 2008 óta rendezik meg. Évről-évre egyre nagyobb sikerrel zajlik, ezreket mozgat meg a pünkösdi hétvégén. A KKM mára az egyik legkedveltebb futófesztivállá vált a sportolók évek óta szeretettel térnek vissza. A vonyarcvashegyi Gazda Rita hosszútávfutót kérdeztük a futás öröméről, a KKM hétvégéről.

zaol.hu

Mióta futsz? Mit ad neked a mindennapokban a futás?

11 éve kezdtem el futni. Teljesen emberi oka volt: a női hiúság. A kezdeti nehézségek után nagyon hamar a mindennapjaim része lett a mozgás, a futás, életformává vált. A változások minden téren pozitívak voltak, átalakultam kívül-belül. Tízszer futottam le a maratont és tizenkétszer futottam körbe a Balatont. Kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb, erősebb lettem. Nagyon sok mindent tapasztaltam: a kitartásról, az alázatról, örömről, sikerről, csalódásról, , az emberekről, magamról.

Rita idei első versenye. (Fotó: Magánarchívum)

Hol szoktál futni? Hol szoktál edzeni?

Régebben notórius aszfaltfutó voltam, de egy komolyabb sérülés után átértékelődött minden. Új formáját ismertem meg a futásnak. A mindenáron győzni akarást felváltotta a türelem, alázat....az aszfaltot a terep. Letettem a zenét és kinyílt a világ körülöttem! Már látok, látom a környezetem, az élet szépségét magam körül. Egyre nőnek a távok, egyre nagyobb teljesítményekre vagyok képes. Újra vannak célok, álmok....nő az a bakancslista rendesen! 80%-ban terepen futok, edzek, a Keszthelyi-hegység dombjait, turistaútjait, vad járta ösvényeit koptatom. Ám kell néha az aszfalt is, erre a legkézenfekvőbb a kerékpárút....körbe a Balaton körül!

Most hol tartasz a KKM felkészülésben?

Sajnos 2 évek ki kellett hagynom, először családi okból, majd sérülés miatt a KKM sorozatból, de most már a felkészülés finisében járok.

Neked mit jelent a KKM verseny? Miben más ez a verseny mint a többi?

Keszthelyi Kilométereken szerzett érem és a rajtszám. (fotó: magánarchívum)

Maga a KKM a szívem csücske! Itt kóstoltam bele, itt ragadott magával a verseny izgalma, hangulata, a dobogó dicsősége. Először csapatban futottam, aztán jött az első félmaraton.....Mindig áhitattal néztem a maratonisták piros színű rajtszámát, és vágyakozva gondoltam rá, hogy egyszer..talán.....aztán 4 év múlva, amikor 2013-ban feltűzhettem a piros 859-es rajtszámot, én voltam a világ, legelszántabb, legbüszkébb, legboldogabb futója. A KKM-en futottam életem első maratonját! Az a rajtszám azóta is a legnagyobb kincsem, kabalám.

Maga a KKM a szívem csücske!

Sok helyen futottam már, de a KKM, számomra más, mint a többi verseny. Itthon vagyok, ismerősök, barátok között..az útvonal szuper, a szervezés, a rendezvény parádés...mindenhol szurkolók, kedves szavak, biztatás....a hangulat olyan fergeteges, magával ragadó, hogy itt Keszthelyen csakis örömmel, mindet beleadva futhat az ember lánya! Igazi örömfutás! Jutalom!

Hanyadjára fogsz futni a KKM-en? Milyen eredményt vársz magadtól?

Hetedik alkalommal futok a KKM-en. ! Egész körre neveztem..egy maratonra. Az egyéni legjobb időmet vettem célba, meg szeretném javítani, új csúcsot akarok futni, hogy aztán jövőre legyen mit újra megdönteni!

Az idei Keszthelyi Kilométerek Gyermek futamainak a Zalai Hírlap a névadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!