Biokertész

2019.01.12. 07:00

A licsi lehet paradicsom, de még jobb, ha szilva

Aktuális újévi fogadkozásaim sorában megígértem magamnak, hogy az idén megkóstolok minden olyan gyümölcsöt és zöldséget, amikhez eddig nem volt szerencsém. Nem jelent plusz luxust, a csoki, a jégkrém és a süti helyet vitaminbombákra szórom majd ki a pénzemet. Első nekifutásra egy tábla csoki árából vettem 12 darab licsit és még maradt kerek 12 forintom.

Fincza Zsuzsa

Az igazi licsi kibontva a héjából, mellett a nagy magja

Fotó: Fincza Zsuzsa

Azért a licsit (Litchi chinensis) választottam, mert a nyáron Mari barátnőm kertje újoncaként nagy boldogan bemutatta a virágzó növényt. Nem tagadom, csalódtam. Azt képzeltem, hogy a jópofa, apró, rücskös héjú kis gyümölcs szép nagy fán terem, a dicsekvés tárgya pedig egy rátarti tüskés szárú és levelű, krumplivirágú „gizgaznak” látszott. Marinak sem tetszett, mert alattomosan bele-beleszúrt, ha túl közel ment hozzá. Kiderült, jogos volt a berzenkedésem, mert igaz, hogy Mari növénye „licsi” volt, de nem szilva, hanem paradicsom, a papírja szerint „Litschi-Tomate, Solanum sisymbriifolium”, azaz zsomborlevelű csucsor, illetve ebszőlő vagy „tüskésparadicsom”, ami Dél-Amerikában egy pofátlan invazív gyom, nálunk viszont kissé meggyízű ehető terméséért beeresztik a kiskertekbe.

A fürtvirágzatból amúgy 2–3 centis gyümölcs fejlődik, s ha tűzpirossá érik, már könnyen leszedhető, de addig azt is tüskés gyümölcshéj védi. Összességében egy hálás növény, a nyár közepétől egészen a fagyokig ellátja a családot friss, vitamindús gyümölccsel. Bár évelő, s fagymentes helyen dézsában átteleltethető, a szúróssága miatt egynyáriként tartják.

Az igazi licsi, a Litchi chinensis, ismertebb néven licsiszilva valóban fán terem. A kínaiak nagy becsben tartják, szerintük a legfinomabb gyümölcs. Nem osztom ebbéli véleményüket, bár finom, egzotikus zamatú, de nem az a non plus ultra, nekem még a madárcseresznye is jobban ízlik. A belbecsére amúgy nem lehet panasz, hiszen gazdag C-vitaminban és nagy mennyiségű B-komplex vitamint tartalmaz, sok benne a réz, a foszfor. Számos betegség ellen felveszi a harcot, segíthet a bőrproblémákon, támogatja a szervezet megerősödését, anti­oxidáns és vírusellenes hatását a kínai és az indiai orvoslás évszázadok óta természetes medicinaként hasznosítja.

Az igazi licsi kibontva a héjából, mellett a nagy magja
Fotó: Fincza Zsuzsa

Szerencsére a 2–3 centi átmérőjű kis gyümölcsről könnyű lefejteni a kemény, de vékonyka héjat, alatta vár ránk a kocsonyásnak tűnő, fehér, vagy vöröses, édeskés-savanykás, kissé ragacsos gyümölcshús. Azt azért erősen zokon vettem, hogy a gyümölcshús 2–5 milliméter vékony, alatta hatalmas mag duzzog, mondhatjuk, a gyümölcs 50 százalékát az ehetetlen mag teszi ki. Mari barátnőmmel mindenesetre elhatároztuk, hogy azt sem hagyjuk veszni, elültetjük s majd mi nevelünk magunknak licsifát.

A kudarcról majd jól beszámolok. A szakemberek ugyanis nem sok jóval kecsegtetnek, s mert bár egy viszonylag igénytelen fáról van szó, a jég hátán nem él meg, hazánk klímája nem kedvező a számára. A teleltetéshez legalább plusz tíz fokra van szüksége. Persze megfelelő anyagi áldozatokkal meg lehetne oldani a problémát, mondjuk egy mobil üvegházzal. De még így is nagy türelem kell hozzá, mert legfeljebb 6–12 éves korában kóstolhatnánk meg a gyümölcsét. Amúgy az elegáns örökzöld fa dísznövényként is megállná a helyét, addig is míg terem, a leveléből teát és likőrt készíthetnénk – virágja, kérge, gyökérzete pedig a kínai természetgyógyászat egyik fontos alapanyaga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!