Biokertész

2018.09.15. 07:00

Piros a paradicsom, de lehet fekete is

Micsurin az 1800-as évek végén és a múlt század elején munkálkodó orosz agrobiológus és megszállott kísérletező volt, bár a magyarázataival alaposan mellélőtt, de tény, több mint 300 gyümölcsfajtát nemesített, s előállított pár zöldségfajtát is.

Fincza Zsuzsa

Fekete paradicsom: eleinte zöld, aztán fekete, később bepirosodik. Elfeledett vadparadicsom-fajtából kísérletezték ki Fotó: A szerző

Várost neveztek el róla és kolhozokat, kis hazánkban anno a különcködő, túlbuzgó kertészeket szokták volt némi szarkasztikus éllel „micsurinnak” titulálni. A sok új gyümölcs- és zöldségfélén ámulva egyre gyakrabban jut eszembe.

Itt van például a paradicsom. Ez az a zöldség, amelyből ma már a fehértől, a sárgákon, az éretten is zöldön át a liláig és a feketéig minden színváltozat megtalálható. Aztán elkezdtem aggódni. Nem lehet, hogy a sok macerával éppen az marad ki a paradicsomból, ami miatt a legértékesebb zöldségünk? Gondoljunk például a likopinra, amelyiktől piros a paradicsom. A fehérből biztosan hiányzik, a sárgákban karotin lehet – az festi narancssárgára a sütőtököt, a sárgarépát is. Persze az is nagyon fontos, hiszen a béta-­katotinból állítja elő a szervezetünk az A-vitamint. Szóval a sárga paradicsomokkal sem járunk rosszul, ugyanis a karotin is antioxidánsként viselkedik. Az is igaz, a likopin is a karotinoidok családjába tartozik, csak vörös színű.

Fekete paradicsom: eleinte zöld, aztán fekete, később bepirosodik.
Elfeledett vadparadicsom-fajtából kísérletezték ki Fotó: A szerző

A paradicsom – Solanum lycopersicum – éppen a likopinról kapta a tudományos nevét. De nem csak emiatt lenne kár, ha veszni hagynánk paradicsomunkból. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a likopintartalmú paradicsomos ételek rendszeres fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák kialakulásának esélye – a paradicsomos szószokban dúskáló olasz férfiak körében például az átlagnál 45-50 százalékkal ritkábban fordul elő. E vörös karotinoidnak az egészségre gyakorolt egyéb hatása is jelentős, hozzájárul egy sor krónikus betegség megelőzéséhez, képes csökkenteni az úgynevezett „rossz” koleszterinszintet, antioxidáns hatásával lassítja a szervezet idő előtti öregedését, napozáskor pedig bőrünk likopintartalma jelenti az első számú védelmi vonalat. Likopin ügyben amúgy a fekete paradicsom is számításba jöhet, ugyanis teljesen éretten a sötétpiros szín is megjelenik benne. Ennek a fajtának az érdekessége, hogy egy régi vadparadicsom-fajtából állították elő. A héjának a fekete színét egy véletlen genetikai mutáció okozta, a belseje piros, mint a hagyományos paradicsomoké.

Fincza Zsuzsa

Mindezzel csak oda akartak kilyukadni, hogy jól tesszük, ha kipróbálunk minden újdonságot, tegyük vele változatossá a konyhai kínálatot, de tartsuk meg hűségesen a hagyományosan piros paradicsomainkat is. Ráadásul abból is több tucat fajta közül válogathatunk. A legnépszerűbbek egyike a hazai nemesítésű kecskeméti Jubileum, melynek nagy lapított bogyója friss fogyasztásra és befőzésre is kiváló. A kedvencem a „paraszt­paradicsom”, jókorára megnő és finom paradicsomital készíthető belőle. A legújabb lieblingem az ökörszív – nagyra nő, de több öntözést igényel a társainál.

Paradicsomunk nyersen és főzve is jó hatással van a szervezetünkre. Oxálsavtartalma segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő hatását külsőleg és belsőleg is kifejti – tisztítja a bőrt, csökkenti a reumás fájdalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!